Francuska otvorila granice za državljane Srbije

Autor: Blic, Republika

Vesti

01.07.2020

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je danas, za razliku od Nemačke i Austrije, otvorila svoje granice za građane Srbije, prenose mediji prema saznanjima iz Francuske ambasade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naši državljani će od danas u tu zemlju moći da putuju turistički na tri meseca sa teritorije naše zemlje, bez posebnih mera i ograničenja.

Naime, kako je potvrđeno u Ambasadi Francuske u Beogradu, putnici koji dolaze sa teritorije Republike Srbije mogu da uđu u Francusku bez restikcija.

Oni mogu u Francuskoj da se zadrže turistični najviše tri meseca, u skladu sa pravilima koja su važila i pre pandemije korona virusa.

RepublikaFoto: Photo by Fabrizio Verrecchia on Unsplash
U Francuskoj je moguće zadržavanje najviše 3 meseca

Francuska je time postupila u skladu sa preporukom reporukama Saveta EU o otvaranju granica, ali ta zemlja zadržava pravo da svoju odluku o otvaranju granica promeni u skladu sa epidmionološkom situacijom.

Francuska će, kao i ostale zemlje EU pratiti epidemiološku situaciju u svakoj zemlji i u skladu sa tim, ukoliko bude potrebno, korigovati odluke.

Šta ako ne dolazite sa terotorije Srbije?

Međutim, treba imati u vidu da naši državljani koji dolaze sa terotirije zemalja za koje su francuske granice i dalje zatvorene, poput Amerike, ipak, neće moći da putuju po ovim relaksiranim pravilima. Ukoliko u Franucsku želite da uđete sa terotorije neke od zemalja koje se ne nalaze na listi zemalja koji u tu zemlju mogu ući bez restrikcija, mogli biste imati poteškoća.

Inače, na listi zemalja iz kojih se može ući u Francusku bez restrikcija su i Alzir, Australija, Crna Gora, Gruzija, Južna Koreja, Kanada, Kina (pod uslovom reciprociteta), Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

- Treba imati u vidu da, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, ova lista može da bude modifikovana - navode u ambasadi.

Lista nije konačna i podložna je modifikacijama

Lista odnosi na zemlje geografski, a ne na državljane iz tih zemalja.

Lideri Evropske unije objavili nedavno su preporuku po kojoj će građani 14 zemalja od 1. jula moći slobodno da putuju u države članice EU. Na tom spisku su se, pored Alžira, Australije, Kanade, Japana, Gruzije, Novog Zelanda, Maroka, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, Ruande i Južne Koreje, našle i dve bivše jugoslovenske republike - Srbija i Crna Gora.

Međutim, pojedine zemlje već su odlučile da ne postupe po toj preporuci, a te odluke pale su praktično u "minut do 12". Prvo je sinoć stigla informacija da Nemačka, ipak, neće otvarati svoje granice za naše državljane i da mere koje su do sada važile za Srbiju i dalje ostaju na slazi. Nemačkoj se ubro pridružila Austrija, zatim i Slovenije, a danas je iskrsao problem i sa ulaskom u Grčku iz Makedonije na prelazu Evzoni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading