Ćerka čuvenog ratnog hirurga zadivila naciju govorom: Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje

Autor: Sputnjik, Novosti, Republika

Vesti

27.06.2020

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje, poručila je Nina Vujošević, ćerka pokojnog dr Miodraga Lazića, u potresnom govoru prilikom posthumnog uručenja ordena Svetog Romana hirurgu koji je preminuo boreći se protiv epidemije virusa korona.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen/tvpink
Foto:Ilustracija

Nina Vujošević primila je orden koji je njenom ocu, čuvenom ratnom hirurgu dr Miodragu Laziću, dodelila Eparhija niška.

Orden joj je uručen na Vidovdanskoj akademiji u porti Sabornog hrama u Nišu.

Kako prenose mediji, Nina se trudila sve vreme da ostane jaka, ali velika bol na njenom licu nije mogla da bude nevidljiva i bila je na ivici suza, održavši i potresan govor.

- Hvala vam na velikom priznanju u kome je još jednom odlikovan moj otac Miodrag Lazić, vaš doktor Lazar. U velikoj smo žalosti, ali smo izuzetno ponosni jer je odlikovan najvećim odlikovanjem Eparhije niške, ordenom Svetog Romana. Majke pričajte deci priče o našim herojima, Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje. Čuvajte svoje heroje od zaborava, njima u čast pevajte „Marš na Drinu“, poruka je jasna, svi smo isti narod - rekla je ona.

Sve vesti iz rubrike društvo možete pročitati ovde.

Kako je dodala ćerka hirurga koji je tokom rata u Bosni spasio na hiljade života, „pamtite ga po dobru, svi oni koje je dobrom zadužio i svi ostali koji su slušali priče koji su prerasle u legendu o njemu, ratnom i mirnodopskom lekaru, napaćenom srpskom narodu“.

- To je legenda koja je potrebna Srbima, legenda koja će nadživeti sva njegova dela. Stradao je na poslednjem bojnom polju, u akciji spasavanja u koje je dobrovoljno krenuo. Krenuo je ne osvrćući se, bez premišljanja i bez straha, jer on nije bio važan, bio je važan njegov narod, njegova otadžbina. Krenuo je sa izrekom cara Lazara koji je rekao: „Bolje da nas unuci žive pamte, nego da nas sinovi žive zaborave“. I sve to sa skromnom poslednjom željom: „Ispratite me sa pesmom Marš na Drinu. Večna slava herojima - rekla je ćerka dr Lazića

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading