VRH POPLAVNOG TALASA: Proglašena vanredna odbrana od poplava na Tamišu kod Sečnja

Autor: Telegraf

Vesti

22.06.2020

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na reci Tamiš, kod Sečnja, jutros u 7 sati proglašena je vanredna odbrana od poplava gde je nivo vodostaja ove reke dostigao 700 centimetara, što je za 50 centimetara više iznad kriterijuma za proglašavanje vanredne redovne odbrane od poplava", kaže za Telegraf.rs rukovodilac odbrane od poplava na vodnom području Vojvodine Božidar Beloš.

RepublikaFoto: youtube.com/Spaso Mladenovski
Tamiš

On ističe da, uprkos svemu, za sada nema opasnih mesta koji prete da će doći do izlivanja, eventualno pucanja nasipa. 

S tim u vezi, Beloš kaže da se vrh poplavnog talasa nalazi u Sečnju, odakle se Tamiš kreće ka ustavama "Tomaševac", što je udaljenost 17 kilometara.

- Nakon toga bi trebalo da prestane bilo kakvo opasnost. Dalje će Tamiš ići svojim putem, ka Opovu, Pančevu i Dunavu - navodi Beloš za naš "Telegraf.rs".    

Jaša Tomić bezbedan

Sa druge strane, nivo ove reke u naselju Jaša Tomić je u opadanju.

- U Jaši Tomiću nivo Tamiša sada iznosi 730 centimetara, što je za 20 centimetara manje u odnosu na maksimalnih 750 koliko je iznosio juče u 18 sati - naveo je Beloš za "Telegraf.rs".

Na porast vodostaja na ovoj reci, usled višednevne kiše, Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je još sredinom nedelje. Upozorenja su prvo važila za naselje Jašu Tomić, kada su svi strahovali da se ne ponovi situacija iz 2005. godine, kada su ga zadesile neviđene poplave. Sada su sve oči uprte u Sečanj.

U nedelju uveče je došlo do izlivanja Tamiša iz korita na potezu između Botoša i Tomaševca, a nešto kasnije saobraćaj je na tom opštinskom putu obustavljen. Do izlivanja na ovom nebranjenom delu, na kojem su, uglavnom, pašnjačke površine, došlo je usled prolaska vodenog talasa.

Obilne padavine i danas

Iznad većeg dela Srbije i danas se očekuje velika količina padavina. Kako stoji u upozorenju, koje je RHMZ postavio na svoj sajtu u Beogradu se očekuje 40 mm kiše za 24 sata, a na zapadu i do 60.

- Danas (22.06.) iznad većeg dela Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda velika količina padavina (40 mm i više za 24 časa), a u zapadnoj Srbiji i više od 60 mm za 24 časa. Sutra (23.06.) se obilne padavine očekuju u centralnim i južnim predelima (40 mm i više za 24 časa) - piše u upozorenju RHMZ-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading