Zatvoren javni poziv Fonda za nauku za "Specijalni program istraživanja COVID-19": Konkurisalo 128 timova sa 1.194 istraživača

Autor:

Vesti

11.06.2020

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javni poziv Fonda za nauku za podnošenje predloga naučnoistraživačkih projekata u okviru "Specijalnog programa istraživanja COVID-19" zvanično je zatvoren.

Foto: Fond za nauku

Ovaj konkurs je privukao veliku pažnju naučne zajednice, koja se brzo odazvala i konkurisala sa čak 128 projekata na kojima ukupno učestvuje 1.194 istraživača.

- Očekivano, odziv na javni poziv bio je veliki, jer je i tokom vanrednog stanja naša naučna zajednica bila proaktivna. Povezivali su se kako međusobno, tako i sa kolegama iz inostranstva. Sarađivali su i krenuli zajedno u borbu protiv pandemije - ističe v. d. Direktorka Fonda za nauku Milica Đurić-Jovičić i dodaje da je ovo odličan pokazatelj aktivnosti i motivisanosti naših naučnika da se posvete ovom problemu i doprinesu njegovom rešavanju kroz primenjena istraživanja.

- Pandemija, kao i druge prirodne katastrofe podsećaju nas koliko su neke vrednosti relativne i da je ljudski život najbitniji. Takođe nam skrenu pažnju na to zašto je nauka važna, kao i investiranje u nju. Zato je i bilo važno da Fond za nauku otvori jedan ovakav strateški program - naglašava Đurić-Jovičić.

Ukupan budžet Programa je 2.000.000 evra. Program se finansira iz zajma Svetske banke kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE).

Ukupan budžet svih pristiglih predloga projekata je 17,83 miliona evra.

Foto: Fond za nauku

Predlozi projekata stigli su iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kosovske Mitrovice, Niša, Subotice, Čačka, Novog Pazara, Leposavića a u konzorcijumima osim akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija iz Srbije učestvuju i inostrani istraživači i dijaspora iz 20 zemalja Evrope, Amerike, Azije i Australije.

Iz oblasti biomedicine podneto je 60 projekata, iz biomedicinskog inženjerstva i informacionih tehnologija - 21, iz oblasti ekonomskih, socioloških, psiholoških istraživanja i upravljanja složenim sistemima - 44, a iz ostalih oblasti - tri projekta.

U toku je administrativna provera svih pristiglih predloga projekata, nakon čega će predlozi koji ispunjavaju uslove programa biti upućeni na evaluaciju. O narednim koracima i rezultatima evaluacije Fond za nauku će istraživače obaveštavati putem mejla, kao i na zvaničnom sajtu i mrežama Fonda za nauku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading