Za samo jedan dan broj izlečenih od koronavirusa je porastao za više od 4.000: Doktorka Darija objasnila i zbog ČEGA!

Autor: kurir.rs, republika.rs

Vesti

07.06.2020

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj izlečenih pacijenata u Srbiji od virusa korona za samo jedan dan porastao je za nešto više od 4.000, što je izazvalo mnoge nedoumice, a zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević odgovara da nema nikakvih izvanprofesionalnih, odnosno nemedicinskih razloga za to.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Razlog je, kaže doktorka Kisić Tepavčević nova reklasifikacija pozitivih na virus.

Ona kaže da je u petak na Kriznom štabu doneta odluka da se dosadašnji strog pristup nadzora nad Kovid19 "telaksira".

Naime, kako kaže za Tanjug, na sednici Kriznog štaba je odlučeno da je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan PCR test, umesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je vreme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.

Na sajtu Covid19.u petak je objavljeno da je broj izlečenih 6.931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11.056.

- Imajući u vidu sve povoljniju epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja se pre svega ogleda u predominantnim asimptomatskim oblicima infekcije, jer više od 75 odsto ne bi bio trkiveno da intenzivno ne tragamo za njima, mi smo na Kriznom štabu u petak doneli odluku da su se stekli uslovi za manje strog pristup nadzora, navodi Kisić.

Objašnjava da to sada podrazumeva da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu.

U kućnoj izolaciji, dodaje, ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao zdrave.

- U skladu sa novim kriterijumima napravljena je i reklasifiakcija statusa svih pozitivnih slučajeva, kaže Kisić.

Ističe da je Srbija od momenta šire dostupnosti PCR testiranja imala jedan od "najkonzervativnijih" pristupa u nadzoru nad Kovid19, uključujući, podseća, i intenzivno traganje za svim potencijalnim nosiocima infekcije.

Podseća i da je u fazi najveće aktivnosti virusa odlučeno da se izoluju svi potvrđeni slučajevi, bez obzira na težinu kliničke slike.

U skladu sa kriterijumima SZO, dodaje, prihvaćeno je i da je za izlečenje od Covid19 potrebno najmanje dva negativna PCR testa i ističe da Srbija nikada nije koristila brze testove u tu svrhu, kao što su radile druge zemlje.

U jednom momentu, odlučeno je, kaže Kisić, da pacijenti koji tokom hospitalizacije imaju povlačenje svih simptoma u trajajnju od najmanje sedam dana i jednog negativnog PCR testa, slati su na kućnu izolaciju od dve nedelje, nakon čega bi ponovo radili PCR test, koji ako je negativan, označavali bi se kao zdravi.

Nekada je status pacijenta označenog kao oboleo trajao i dva meseca, ukazuje Kisić, imajući u vidu, dodaje, da je vreme hospitalizacije traje od dve do tri nedelje, plus vreme koje potrebno za čekanje PCR testa i vreme kućne izolacije od 14 dana.

Po novim kriterijumima, status pozitivne osobe sada može da traje 14 dana, ako je osoba bez simptoma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading