ODBRANA I POSLEDNJI DANI SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Toma Fila otkriva nepoznate detalje sa suđenja bivšem predsedniku

Autor: Republika

Vesti

04.06.2020

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni beogradski advokat Toma Fila gostujući u emisiji "Bez ustručavanja" otkrio je do sada nepoznate detalje sa suđenja bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu.

RepublikaFoto: youtube.com/Bez Cenzure - Zvanični kanal
Toma Fila

Uz ocenu da je Tribunal "pravosudna nakaza", Fila je naveo da se Milošević stoički držao, a da ga je Tribunal iscrpeo do smrti.

- Milošević je bio bolestan od angine pektoris. Nije imao šećer, kako su pričali. To je bolest sa kojom ako živiš u dobrim uslovima, umrećeš od nečeg drugog. Međutim, on nije živeo u dobrim uslovima. On je živeo u užasnoj situaciji. Dobijao je milion papira dnevno. On je umro od iscrpljenosti - naveo je Fila i istakao da nisu tačne informacije koje su se tada pojavljivale u medijima, po kojima je Milošević navodno otrovan.

Kada se Milošević pojavio u sudnici, Tužilaštvo je napravilo banket i otvorilo šampanjac

Toma Fila, advokat

Prema njegovim rečima, on je savetovao Miloševiću da se uopšte ne brani pred Haškim tribunalom.

- Prvo sam mislio da treba da ima branioca. On je hteo da se brani sam. Drugo, rekao sam mu da ne treba da govori uopšte, da ne treba da se brani. Jer, ne priznaješ sud. Ako ne priznaješ sud, što se braniš. I obrnuto, ako se braniš, onda si priznao taj sud. Da je mene slušao, on ne bi otvorio usta - konstatovao je čuveni advokat i dodao da bi u slučaju da je Milošević odlučio da se ne brani, Tužilaštvo u Hagu bilo u "pat poziciji".

Slobodan Milošević

- Tužilaštvo u Hagu nije znalo šta da radi, ako se on uzdrži od odbrane. Kada je ušao u sudnicu, oni su pravili banket i otvarali šampanjac. Prihvatio je da mu se sudi, a unapred mu se sudina zna. On je mislio da će pokazati nekome šta je istina. To je isto kako kad bi jare pokušalo vuku da pokaže šta je istina. Haški tribunal je došao da "pojede" Miloševića - ispričao je Fila.

"Haški tribunal je pravosudna nakaza"

Kako je objasnio, Milošević je napravio grešku kada je u Dejtonu prihvatio osnivanje Haškog suda.

- Milošević je neoprezno u Dejtonu prihvatio osnivanje Haškog suda. Ali, to je bilo za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, oni su to protumačili, da kad si prihvatio jednom, prihvatio si u svim slučajevima. Bio je jedan Erdemović, Hrvat koji je učestvovao u zločinu u Srebrenici. Kada je njega Milošević predao Hagu, to je praktično značilo da priznaje taj sud. Sem njega, Milošević nikoga nije izručio - rekao je Fila.

- Posle pada Miloševića, to je uradila nova, revolucionarna vlast, koja nije poštovala ni sud ni zakon. I onda je Koštunica doneo zakon o saradnji sa Hagom i 20 ljudi je otišlo u Hag. A Miloševića su poslali protiv odluke Ustavnog suda - naveo je advokat.

Šta je još rekao Fila, pogledajte u video snimku.

Đinđić sve slagao

RepublikaFoto: Tanjug

Govoreći o odnosu Đinđića i Miloševića, i odnosa nove, revolucionarne vlasti prema bivšem predsedniku, Fila je konstatovao da je Đinđić slagao Miloševića.

- Garancije koje je Đinđić dao Miloševiću, "ne vrede pet para". Đinđić je potpisao tri stvari - da Miloševića neće izručiti, da mu neće dirati porodicu, i da mu neće dirati imovinu. Izručili su ga, napali mu porodicu, svu su optuženi, i uzeli su mu imovinu - rekao je Fila.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading