Izbori su do sada u Srbiji samo jednom održani na leto: Evo kada je to bilo i ko je na njima POBEDIO!

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

12.05.2020

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prethodne tri decenije od uvođenja višestranačkog parlamentarizma u Srbiji održani su mnogobrojni izbori, na lokalnom i republičkom nivou, parlamentarni i predsednički, a predstojeći koji su zakazani za 21. jun biće tek drugi koji će biti održani tokom leta, i to u šestom mesecu u godini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Jedini prethodni letnji izbori bili su oni za predsednika Republike Srbije 2004. godine. Tada je prvi krug održan 13. juna, a drugi krug dve nedelje kasnije, 17. juna.

Uprkos zaostatku za Tomislavom Nikolićem u prvoj izbornoj rundi, za više od tri odsto, do pobede je u smiraj juna stigao Boris Tadić, koji je osvojio 53,24 odsto glasova.

Interesantno je da su izbori u poslednjih 12 godina zakazivani u proleće, od marta do maja, a tako je trebalo da bude i ove godine. Da nije bilo koronavirusa, Srbi bi na glasanje za parlamentarne i lokalne izbore izašli 26. aprila.

 

Parlamentarni izbori održavani su u aprilu 2016, martu 2014, maju 2012, maju 2008, januaru 2007, decembru 2003...

Ko će sve učestvovati na predstojećim izborima, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, i dalje je prilična misterija pošto je deo opozicije koji je ranije bio striktno za bojkot polako počeo da se osipa, te je sve više stranaka i pokreta koji su najavili da će se uključiti u izbornu trku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading