Sastanak od velike važnosti: Vučić sutra učestvuje na virtuelnom samitu EU i Zapadnog Balkana

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

05.05.2020

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutrašnji virtuelni samit država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana održava se 20 godina nakon zagrebačkog skupa 2000. godine, kada je održan prvi sastanak zvaničnika EU van njenih teritorija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tekst potpisa

Tri godine nakon Zagreba, u Solunu je 2003. godine ponovno odražan samit EU-Zapadni Balkan, a potom je usledila 15-godišnja pauza, sve do 2018. godine kada je takav skup održan u Sofiji.

Hina tim povodom piše da od zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridružavanja, to jest država nastalih raspadom Jugoslavije bez Slovenije, plus Albanija, a kojima je u Solunu obećena evropska perspektiva, jedino je Hrvatska uspela da postane članica.

Agencija podseća da trenutno pregovore o pristupanju Uniji vode Srbija i Crna Gora, a da je pre nešto više od mesec dana Savet EU odlučilo da otvori pregovore sa Albanijom I Severnom Makedonijom, uz napomenu da još uvek nije određen datum održvanja prve konferencije o pristupanju.

Bosna i Hercegovina je 2016. podnela zahtev za članstvo, a Evropska komisija je o tom zahtevu objavila mišljenje s dugim popisom zadataka koje ta država mora da obavi da bi dobila status kandidata za članstvo.

Hina konstatuje da je nakon BiH Kosovo* je u, kako kažu, najgoroj situaciji, jer osim što osovsku nezavisnost ne priznaje pet zemalja članica EU, građani kosovske teritorije jedini su u regionu koji u EU ne mogu da putuju bez viza.

Podseća se da je prvobitno bilo planirano da Komisija na sutrašnjem virtuelnom Zagrebačkom samitu predstavi ekonomski i investicioni plan za zemlje regiona, kojim bi se nastojao pokrenuti dugoročni oporavak, podsticanje privrednog rasta i podrška reformama potrebnim za dalji napredak na putu ka EU.

To je, međutim, sada odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Milorad

05.05.2020 11:29

Veoma vazan sastanak na kome ce biti donete konkretne mere i predlozi kako u vezi korone tako i za prosirenje Unije.

Nemanja

05.05.2020 11:40

Izuzetno važan sastanak.

Marina

05.05.2020 11:50

Ocekuje se da se donesu neke konkretne mere u veyi sa pandemijom korona virusa i za dalji nastavak dijaloga u vezi prikljucenja EU.

Jela Kv

05.05.2020 12:03

Svaka čast predsedniče