Sada više nego ikad treba da idemo Pavlovim putem! Poseta manastiru Rakovica

Autor:

Vesti

17.04.2020

05:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bismo mogli biti i ne bismo bili dužni da to budemo, govorio je patrijarh Pavle za života. Danas, deset godina od njegove smrti, više nego ikad njegove mudre reči potrebne su srpskom narodu koji se suočava sa pandemijom koronavirusa.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Grob Patrijarha Pavla

Mada je zbog korone broj poseta drastično opao, oni najuporniji i dalje dolaze u manastir Rakovica, gde počiva omiljeni srpski patrijarh. Tiho se pomole, dodirnu ili poljube beli mermerni spomenik i s verom u Boga odlaze svojim putem.

Manastirska kapija, kao i uvek, otvorena je za sve, kaže za Srpski telegraf protojerej-stavrofor Ignjat Tovarović (67), duhovnik manastira, i ističe da se Vaskrs ove godine slavi u izmenjenim okolnostima. Na to upozoravaju obaveštenja o obaveznom razmaku među ljudima koja su postavljena širom porte. Ipak, nisu izostala šarena vaskršnja jaja i radost u srcima zbog praznika.

- Mi služimo liturgije i molimo se za sve bolesne u postelji po bolnicama, za svu braću i sestre koji zbog ograničenog kretanja ne mogu da dođu do nas - poručuje prota Ignjat.

O čudima u ovom manastiru priča se godinama, nekima je naš sagovornik i sam prisustvovao.

Protojerej Ignjat, duhovnik manastira: Molimo se za sve bolesne od korone

- Na mene je najsnažniji utisak ostavila sudbina 11-godišnjeg dečaka sa Rudnika, koji je došao sa roditeljima u manastir pre pet godina. Lekari su ga otpisali i pustili kući posle teške dijagnoze kancera čašice kolena. Jedva se kretao, ali verujući u Boga, on i njegovi roditelji nisu odustajali. Obilazili su i druge svetinje, ali su najčešće dolazili ovde da se pomole na grobu patrijarha Pavla i pored dela moštiju Svetog Nektarija Eginskog, koje čuvamo. Danas, on je potpuno zdrav mladić od 16 godina - ispričao nam je otac Ignjat.

Poslednja Pavlova želja

Patrijarh Pavle

Kako objašnjava protojerej Ignjat, prema prvobitnoj zamisli, patrijarh Pavle je trebalo da bude sahranjen u Pećkoj patrijaršiji.

- On je, međutim, tu odluku promenio i tako sačinio testament. Niko osim njega nije znao tačne i valjane razloge, a mi smo samo ispoštovali njegovu poslednju želju i za naš manastir je to velika čast.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading