Samo je OVAJ profesor u Srbiji znao šta koronavirus može da napravi: Sada mu svi odaju priznanje, a budućnost nije baš svetla

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

15.04.2020

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od retkih stručnjaka u Srbiji, koji su čim se korona virus pojavio, verovao da on može imati pandemijski potencijal je profesor epidemiologije Zoran Radovanović, a to je u subotu na konferenciji za medije javno rekao i epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv COVID.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktor Kon je odgovarajući na pitanje kakav bi bio srpski scenario da nisu preduzete mere rekao da bi posledice delovanja korona virusa bile eksplozivne. Pričajući o tome, on je kazao da je Radovanović pojedinac koji je verovao da COVID ima pandemijski potencijal.

- Bez preduzetih mera, smanjenje kontakata, distance bilo bi eksplozivno nema sumnje. To znači da bi se sve završilo sa 6 nedelja sa ogromnim brojem zaraženih i onih koji traže bolničko lečenje, i ogromnog broja koji moraju na respirator. Tada bi to imali sve odjednom. U takvim situacijama nijedan zdravstveni sistem na svetu nije pokazao sposobnost adaptacije. Svi su bili mnogo više napadnuti samom infekcijom. Za kratko vreme su obolevali i zdravstveni radnici. Kolaps zdravstvenog sistema sa visokim brojem inficiarnih sigurno dovodi u jednom trenutnku do preminulih. To je nešto što smo nažalost videli u Italiji, i Španiji i, uslovno rečeno, imali sreće da vidimo da sa ovim virusom nema šale iako je većina nas koji se bavi ovim poslom razmišljalo da ovaj virus neće izazvati pandemiju - rekao je dr Kon i dodao:

- S te strane nas je virus, na neki način, iznenadio jer je pokazao mnogo veći potencijal. Bilo je pojedinaca koji su razmišljali da on može da ima pandemijski potencijal, a tu pre svega mislim na profesora Radovanovića, jer je on to upozoravao i to treba reći.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Zoran Radovanović

Radovanović kaže da mu je bilo jasno kakav potencijal ima korona virus čim je video kakvu je pustoš ostavio na Dalekom istoku. 

- Odmah sam rekao da je 10 puta smrtonosniji od svinjskog gripa. Ispostavlja se da je tako. Bilo je jasno jer se već bio preneo u Italiju a po obimu i pustoši koju je ostavio na Dalekom istoku jasno je bilo da je stvar ozbiljna - kaže prof. dr Radovanović.

On ističe da mi i dalje nemamo predstavu koliko je bolest raširena:

- Na Islandu su vršili ispitivanja a i na onom brodu Dijamantska princeza, takođe, polovina pozitivnih je bila bez ikakvih simptoma. Treba i to uzeti u obzir. Sa druge strane, od onih koji imaju simptome, četiri petine samo ponekad kašljucnu i imaju blago povišenu temperaturu. Ovo što se vidi je samo vrh ledenog brega. U Kini i Italiji je mnogo više zaraženih a sigurno je i kod nas je mnogo više onih koji su došli u kontakt sa virusom u odnosu na zvanične podatke. 

U Srbiji je korona virus odneo 99 života. Virus je potvrđen kod 4.873 osoba.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading