Ima li lepše vesti za celu Srbiju? JEDINI smo u regionu kojima je pošlo OVO za rukom!

Autor:

Vesti

27.02.2020

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj je prošle godine porastao broj beba, a više beba rođeno je i na istoku zemlje, što je od posebnog značaja", istakla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Ministarska bez portfelja zadužena za populacionu politiku kaže za RTS da će egzaktne podatke imati u junu, ali da je nekoliko stotina beba više rođeno prošle godine u odnosu na 2018. godinu.

- I to jedino kod nas, svuda je pad novorođenih beba u deset zemalja u okruženju sa kojima obično pravimo te paralelne analize - dodaje ona.


Posebno je porastao broj trećerođenih i četvrtorođenih beba, dodaje Đukić Dejanović.

- To znači da mere koje primenjujemo, a to nisu samo finansijske mere, to je savetovališni rad, to je obezbeđenje stambenog prostora, usklađivanje rada i roditeljstva... Udružene sa finansijskim su ipak dale početne rezultati  - ističe ministarka.

Demografija kaže da treba da se strpimo i da sačekamo one prave rezultate i realne trendove za deset godina, navodi ministarka.


Ističe da je istok Srbije u ovom smislu veoma znacajan, jer je to uvek bila slaba tačka zbog najmanjeg nataliteta, a največeg broja migracija iz tog dela zemlje.

Ukazala je da smo mi zemlja koja ima problem populacione dinamike, jer imamo ogroman broj opština sa depopulacijom.
RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slavica Đukić Dejanović

Ministarka je zahvalna stručnjacima iz Ujedinjenih nacija koji su nedavno boravili u Srbiji i preporukama koje su nam dali u cilju prevazilaženja populacionih problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading