Nova obuka na Vojnoj akademiji: Posle 20 godina kadeti će morati da pohađaju i OVAJ program!

Autor: novosti.rs

Vesti

23.02.2020

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas obišao obuku kadeta Vojne akademije, koji na 51. skijaškom poligonu "Kopaonik" izvode obuku u zimskim uslovima...

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Obuka u zimskim uslovima

- Vojnički poziv je veoma težak, izazovan i zahteva pripremu za brojne aktivnosti, za sve vremenske uslove i sve geografske prostore, ali je i zanimljiv i uzbudljiv - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska kadeta Vojne akademije, koji na 51. skijaškom poligonu "Kopaonik" izvode obuku u zimskim uslovima.

Ministar Vulin je istakao da su kadeti Vojne akademije posle dugo godina prvi put opremljeni novom opremom, jednoobraznim uniformama i da je posle 20 godina programom obuke obuhvaćeno i nordijsko skijanje.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Vulin obišao kadete na Kopaoniku

- Kadeti Vojne akademije imaju priliku da uče ono što njihovi vršnjaci ne mogu. Posle 20 godina vratili smo i obuku u nordijskom skijanju, baš onu vojničku disciplinu koja zaista ima svako vojničko opravdanje i koja bi se u uslovima sukoba i te kako koristila - poručio je ministar Vulin i dodao da kadeti posle dugo vremena mogu da kažu da je život i rad na Vojnoj akademiji bolji i da će svako ko veže svoju sudbinu za vojsku moći da se priprema i nauči sve što je potrebno za izvršenje zadataka.


Komandant logorskog prostora kapetan fregate Srđan Miljković rekao je da se dvonedeljna obuka u zimskim uslovima kadeta druge godine 143. klase Vojne akademije realizuje po programu četiri nastavna predmeta i da sve protiče prema planu.
- Na obuci je 111 kadeta Vojne akademije. Na zimskom logorovanju po programu realizuju se četiri predmeta: topografija, taktička obuka, obuka naoružanja sa nastavom gađanja i fizičko gde spadaju alpski i nordijski program - objašnjava kapetan fregate Miljković.

Prema rečima kadeta Adriane Marković, koja pohađa drugu godinu Vojne akademije na smeru logistika, obuka u zimskim uslovima znači svakom pripadniku Vojske pogotovo zbog zadataka koji ih očekuju u budućnosti.

- Jedan od segmenata obuke koji smo danas prikazali je kretanje na nordijskim skijama. Kretanje na tim skijama je mnogo teže nego na alpskim skijama, ali uz pomoć instruktora uspeli smo da savladamo obuku - istakla je kadetkinja Marković.


Kadet Viktor Teodosić, koji je druga godina na modulu vojno vazduhoplovstvo, danas je učestvovao u prikazu patrolnog kretanja sa nastavom gađanja.

- Na obuci smo proveravali i inžinjeriju, odnosno izradu zaklona poput bivaka i igloa. Takođe smo uvežbavali i topografiju, odnosno realizovali smo marševe u dnevnim i u noćnim uslovima, po nepoznatom terenu i u zimskim uslovima - naglašava Teodosić.

Kadete Vojne akademije na zimskoj obuci obišli su danas i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković i načelik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading