Kraj zime! Medvedi na Tari izašli iz jazbine

Autor: Blic, Republika

Vesti

19.02.2020

13:25

Medvedi u Zoološkom vrtu u Jagodini na Sretenje su videli svoju senku, što po narodnom verovanju znači da zimi još nije kraj, ali kretanje mrkih medveda na Tari nam ukazuje na suprotno. Oni ne da se nisu na ovaj praznik uplašili svoje senke, nego uživaju na februarskom suncu.

youtube.com/ 3 Y E S 3
Foto: Ilustracija

I ne samo Miloš sa Jadovnika i Zoran sa Tare, jedina dva medveda u Srbiji koja nose ogrlice za satelitski nadzor, još životinja ove zaštićene vrste je napustilo zimovnike i pokrenulo se. I to još pre Sretenja.

- Miloš se probudio 14. februara i počeo da izlazi iz brloga, dok je Zoran svakog dana aktivan i sunča se na stenama u kanjonu reke Rače. To ne znači da će odmah napustiti skrovišta i potpuno se pokrenuti, već počinju da se izlaze na sunce da bi se razmrdali i možda nešto pojeli. Očekujem, ako ne bude drastične promene vremenskih prilika, da će do početka marta biti potpuno van brloga i početi da traže partnere s obzirom na to da odmah nakon hibernacije kod njih počinje sezona parenja - dr Duško Ćirović, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu i rukovodilac projekta za praćenje medveda u Srbiji.

Tara je stanište oko 60 jedinki mrkih medveda, polovine populacije ovih životinja u Srbiji. Po rečima Ranka Milanovića, čuvara nacionalnog parka Tara, ove zime još uvek niko nije prijavio da je sreo ove zveri, ali su u kanjonu reke Rače zaticani medveđi tragovi još početkom februara.

- Vreme je neoubičajeno toplo za ovo doba godine, na Sretenje je bilo sunčano pa su i mogli videti svoju senku. Zabluda je da prespavaju celu zimu. Oni se u jesen dobro natove da bi mogli da deponuju dovoljne količine energije koju zimi manje troše. Sve fiziološke funkcije svedu na minimum kako bi imali manje potrebe za ishranom. Kad su jake zime ne izlaze iz brloga jer napolju ne mogu da nađu hranu. Spavaju, ali to nije dubok san, već se s vremena na vreme bude i izlaze iz jazbina kada osete da bi mogli da nađu hranu - objašnjava Milanović.

Medvedi ne prespavaju celu zimu

Medved Miloš se, kaže Vjekoslav Joksimović, predsednik Udruženja građana "Jadovnik",  jesenas dobro najeo i nije imao potrebu za kretanjem. Od 31. decembra nestao je sa satelita koji ga prati, što ukazuje da je bio u pećini gde odašiljač ne može da ga registruje. Nakratko se pojavio 5. februara i opet vratio u sklonište, a onda uoči Sretenja postao aktivan.

- Jadovnikom hodaju još dva medveda, ali njihovo kretanje nije primećeno. Da li predosećaju da će zima potrajati, pa ne napuštaju skrovišta, ili su izašli i zavaravaju nam tragove, tek kamere na hranilištima ih nisu primetile -  priča Joksimović.

Ako i ne verujemo previše u "medveđa predviđanja", meteorolozi imaju slična očekivanja. Prolećno vreme će se u Srbiji zadržati i sledeće nedelje, a najverovatnije i naredne, kaže meteorolog Đorđe Đurić. Prave zime nema bez snega, a kako kaže Đurić u nižim predelima belog pokrivača neće biti do kraja ovog meseca.

youtube.com/Happy Tv
I meteorolozi predviđaju kraj zime

- U ponedeljak je bilo slično vreme kao i za vikend. Jutro prohladno, u dolinama i kotlinama moguća je magla, a ponegde i mraz. U toku dana će temperature biti još više nego za vikend, pa će maksimalne dnevne temperature biti od 14 do čak 20 stepeni, a u Beogradu do 17. Ipak, u Timočkoj i Negotinskoj Krajini očekuje se magla i nešto hladnije vreme nego u ostatku zemlje, pa će tamo najviše temperature biti između 10 i 12 stepeni - kaže Đurić.

U utorak nas očekuje nešto svežije vreme jer će duvati severozapadni vetar koji će spustiti temperaturu. Tako će na severozapadu zemlje maksimalna temperatura biti 11, a na jugoistoku 17 stepeni, predviđa Đurić i dodaje da se od sredine nedelje očekuje manji pad temperature i promena vremena, ali od kraja nedelje vremenski uslovi će ponovo nalikovati prolećnim.

 

Komentari (0)

Loading