Morbidni srpski običaji koji ostavljaju bez teksta: Ovo još niste čuli da neko praktikuje na sahranama!

Autor: Republika

Vesti

11.02.2020

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi stari običaji se u Srbiji više ne praktikuju, ali se o njima svakako priča. Bilo da se prenose s kolena na koleno, ili se o njima "šuška" po selima, neki običaji zaista zaslužuju da ostanu u prošlosti jer su više nego bizarni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najstrašniji među njima je "mrtvačka svadba" koja se praktikuje u istočnoj Srbiji. Negde se naziva i "crna svadba".

Naime, ukoliko mladić umre neoženjen, njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela se venčava sa pokojnikom! Brak bi važio godinu dana, a majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na sinovljevom grobu?!

U Srbiji takođe postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima. Tačno poreklo ovih običaja nije poznato, ali je sigurno povezano sa kultom mrtvih, koji je još uvek snažan.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

Naravno, danas je "modernizovan" i ne sastoji se od bizarnih običaja kao što je "mrtvačka svadba", ali ipak su se zadržali neki običaji od kojih barem malo podilazi jeza.

Tako se na praznik Zadušnice na groblje donosi hrana i piće pokojniku, porodica nosi crninu za preminulim, a neretko se na kućama može videti crni barjak. Takođe, pokojnici se sahranjuju u svečanim odelima, veoma često sa vrednim predmetima.

Sve ovo upućuje na uverenje da će preminula osoba nastaviti život nakon smrti. U većini hrišćanskih naroda ovakvi običaji se ne upražnjavaju, ili ih svakako nema u tolikom broju kao kod Srba, pa je tako nesumnjivo da korene vuku iz paganizma ili sujeverja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading