Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja: Manje poginulih na srpskim putevima!

Autor: D. P.

Vesti

05.02.2020

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošle godine na srpskim putevima nastradale su 534 osobe, a povređeno je 20.500 osoba. Ovo je, kako je navela v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević, istorijski minimum kada je u pitanju broj poginulih u saobraćajnim nesrećama.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Jasmina Milošević

U odnosu na 2018. to je 2,6% manje poginulih (14 ljudi), dok je povređenih bilo dva odsto manje (500 osoba). Smanjen je broj stradalih pešaka (16%), vozača motora i mopeda (12%), kao i mladih i dece, dok je povećan broj poginulih putnika i vozača automobila, biciklista i starijih od 65 godina.

Kada su u pitanju vozači, najviše se ginulo zbog nevezivanja pojasa, prekoračenja brzine, alkoholisanog stanja i korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje.

- Prvi put od 1997. broj poginulih mladih ljudi starosti od 15 do 30 godina pao je ispod 100, odnosno stradalo je njih 98, što je 10 odsto manje. Deca su najviše stradala kao putnici, odnosno greškom roditelja - rekla je Miloševićeva.

Ona je apelovala na roditelje da kad dete preraste dečje auto-sedište, obavezno mališane vezuju pojasom na zadnjem sedištu.

Prema podacima agencije, jul je bio najkritičniji mesec po broju saobraćajnih nesreća i nastradalih, a više se ginulo na suvim kolovozima nego po lošim vremenskim uslovima.

Brojke u 2019.
16% manje poginulih pešaka (24 osobe manje)
12% manje poginulih vozača mopeda i motociklisti (6)
40% manje poginulih vozača teretnih vozila (8)
10% manje poginulih starosti od 15 do 30 godina (11)
17% manje poginule dece (2)
* Upoređivanje sa podacima iz 2018.

Deca, kao najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, pod posebnom su pažnjom agencije. U cilju obučavanja najmlađih ove godine biće održano takmičnje - Smotra 2020. Učestvovaće 70.000 mališana uzrasta od šest do osam godina iz 50 opština. Takmičenje u poznavanju saobraćajnih propisa biće održano u četiri faze (školsko, opštinsko, regionalno i republičko) na srpskom i pet jezika nacionalnih manjina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading