JEDNI MERE PROSEK, DRUGI SAMO TRENUTNO ZAGAĐENJE: Otkrivamo otkud različiti podaci na domaćim i stranim sajtovima

Autor:

Vesti

14.01.2020

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubičasti alarm u Beogradu - probijen maksimum zagađenja! Žitelji prestonice danima dišu na škrge zbog izuzetno velike zagađenosti vazduha, ali je zagađenje juče dostiglo maksimum - čak 229 PM 2,5 čestica po metru kubnom, zbog čega je vazduh u srpskoj prestonici, kako navode strani sajtovi, proglašen vrlo nezdravim!

Foto: Ilustracija

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da se kvalitet vazduha meri i menja svaki sat, pa je tako, na primer, juče u 11 sati bio dobar, dok je u 14 ocenjen kao prihvatljiv.

Pomoćnik direktora za ekologiju u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd Slaviša Mladenović navodi da su, pored saobraćaja, primarni izvori zagađenja u Beogradu individualna ložišta i velike termoelektrane u okolini.

- Prilično je jasno da prilikom intenzivnog saobraćaja u špicevima dolazi do bitnog pogoršanja kvaliteta vazduha, a sve to treba povezati sa činjenicom i da kvalitet vazduha zavisi od meteoroloških prilika - kazao je Mladenović.

Kako je objasnio, ukoliko su meteoprilike specifične, onda dolazi do pogoršanja kvaliteta vazduha zbog toga što se zadržava zagađenje u nižim slojevima atmosfere.

Prema njegovim rečima, Gradski zavod više decenija prati zagađenje vazduha na teritoriji Beograda i poređenjem rezultata od pre 10 ili 15 godina nije uočeno da je kvalitet vazduha gori nego što je bio tada.

 

 

On je istakao i da zagađen vazduh na više načina utiče na zdravlje građana, pre svega na respiratorni sistem, ali i na kardiovaskularni sistem u nekom dužem vremenskom periodu,.

Mladenović objašnjava da Gradski zavod samo meri indeks kvaliteta vazduha i informacije o tome daje građanima uz preporuke o ponašanju na svom sajtu Beoeko.com.

Iz Instituta za javno zdravlje "Batut" navode da se kvalitet vazduha prati redovno radom automatskih mernih stanica, koje su u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, i ističu da je trenutno zagađenje u Srbiji čestičnog tipa (PM10 čestice) i da je zagađenje uobičajeno za ovo doba godine.

Iz "Batuta" preporučuju i da osetljive osobe ograniče boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima. Tu spadaju osobe sa hroničnim oboljenjima (respiratorna, kardiovaskularna oboljenja), mala deca i starije osobe.

Takođe, zdravima se ne preporučuje fizička aktivnost na otvorenom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading