VELIKA OPASNOST! Afrička svinjska kuga stigla u Pirot i Dimitrovgrad

Autor: novosti.rs

Vesti

14.01.2020

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju svinjske kuge kod divljih svinja, na teritoriji dva lovišta u Gornjem Ponišavlju, odnosno na teritoriji Pirotskog okruga.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Reč je o teritoriji LU "Vidlič" u Dimitrovgradu i delimično o teritoriji LU "Ponišavlje" u Pirotu. Prvi naznaka da je bolest afričke svinjske kuga pristigla iz susedne Bugarske desila se oko Nove godine , kada je u ataru dimitrovgradskog sela Petrlaš pronađeno šest uginulih divljih svinja.

Kako su nam kazali u LU "Ponišavlje" u Pirotu, lovci su odmah dobili uputstva o ponašanju u ovakvim prilikama, precizno je locirano zaraženo područje, a uskoro će biti organizovan i grupni lov na inače prenamnoženu polulaciju ove vrste divljači, kako se zaraza ne bi širila.

Zaraženo je područje duž auto puta od Pirota ka granici sa Bugarskom, kao i područje od Gornjeg i Donjeg Krivodola ka Pirotu. Afrička svinjska kuga već dve godine hara po farmama u Bugarskoj, pa su i kod nas pojačane sanitarne i veterinarske kontrole u poslednje vreme, što je pre nekoliko dana potvrdila i načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić.

Pomenuta bolest se ne prenosi na ljude i druge životinje, ali je poseban oprez potreban i kod vlasnika domaćih svinja, koji moraju da brinu u načinu držanja svinja, higijeni svinjaca i postavljanju takozvanih dezinfekcionih barijera. Simptomi oboljevanja svinja su povišena temperatura, krvavi prolivi, krvarenje po ušima, njušci, repu i ostalim delovima. Ukoliko se pomenuti simptomi primete potrebno je odmah pozvati veterinare.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading