Velikani se ne zaboravljaju: Napustili su ovaj svet u 2019, ali iz sećanja ne smeju da nestanu!

Autor: Republika

Vesti

31.12.2019

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osvrt na godinu iza nas nekada nije tako lep, vrlo često tih 365 dana ostanu u senci onih dana kada su svet napustili oni dragi i voljeni, oni uspešni i oni za kojima žali cela nacija. Srbija je plakala za njima, a da ne bi bili zaboravljeni, sećamo se njih i na početku Nove, 2020. godine.

RepublikaFoto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kada odlaze veliki, tada nije važno da li smo ih voleli manje ili više i da li smo pratili pomno njihov rad, tada je važno samo to da je cela zemlja izgubila mnogo, jer su svet napustili oni koji su je stvarali bilo na polju kulture, sporta ili neke druge oblasti.

Takvi ljudi se ne zaboravljaju i takve ljude vredi često pominjati kako bi se istakle prave vrednosti, a mlađi naraštaji njima i naučili.

Otišli su u 2019. godini, ali iz kolektivnog sećanja ne smeju da odu...

RepublikaFoto: Starsport
Dragoslav Šekularac

Ugasila se druga Zvezdina zvezda

Dragoslav Šekularac, druga Zvezdina zvezda i bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije, preminuo je 5. januara 2019. godine u 81. godini života, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

Čovek koji se igrao loptom, koji je sa njom mogao da uradi gotovo sve, otišao je sa ovog sveta, u kome je sa pravom stao u red nezaboravnih i posebnih. Već sa 16 godina zabeležio je i prvi nastup u crveno-belom, a godinu dana kasnije i u reprezentativnom dresu, što samo govori o talentu koji je bio uočljiv još dok je bio pratkično dečak. Šeki je sa loptom mogao sve, ili tačnije, mnogo više nego što su to drugi umeli. Za Crvenu zvezdu je od 1955. do 1969. godine nastupao 460 puta i postigao 159 golova, osvojio sedam titula i pet kupova.

- Igrao sam stotine utakmica, ali mi je najbolja utakmica u životu bila protiv Štutgarta. Pobedili smo sa 4:2, a meni je sve uspevalo. Sećate se onog prebacivanja preko glave, pa kroz noge, pa mog nestašluka da izađem na atletsku stazu, da sednem, dođem do golmana, razgovaram sa njim. Mogu da kažem da je igrač koji me je čuvao napustio fudbal posle toga. U dresu sa državnim grbom pamtim pobedu protiv Engleza od 5:0, pa srebro na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, moj najlepši gol u karijeri - protiv Južne Koreje, pa druženje sa Galićem, Kostićem i Milutinovićem. Vreme se ne može vratiti, ali ću se zauvek sećati svega što sam doživeo u fudbalu - govorio je Šekularac.

Miša Janketić otišao u legendu, živeće kroz svoje nezaboravne uloge

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić umro je 15. maja 2019. godine u Beogradu u 80. godini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Miša Janketić

U raskošno bogatoj karijeri Miša Janketić odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Igrao je u tv dramama i u serijama: Dimitrije Tucović, Otpisani, Salaš u Malom Ritu, Nepokoreni grad, Sivi dom, Vuk Karadžić, Bolji život, Zaboravljeni, Srećni ljudi, Porodično blago, Ubice mog oca, Žmurke...

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vujisić" za životno delo.

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Marko Nikolić

Giga otišao u večnost

U Beogradu je 2. januara 2019. u 73. godini preminuo glumac Marko Nikolić.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946, a glumu je diplomirao u Beogradu na FDU. U ranoj mladosti bavio se košarkom, fudbalom i biciklizomom, ali je osećao da je predodređen za scenu. Od 1970. bio je član Narodnog pozorišta. Iza sebe je ostavio preko stotinu uloga, a najviše ćemo ga pamtiti kao Gigu Moravca iz serije "Bolji život" i čuvenog vožda Karađorđa koga je glumio u TV-filmu "Karađorđeva smrt", seriji "Vuk Karadžić" i predstavi "Vožd Karađorđe i knjaz Miloš".

Kultna serija "Bolji život" koja se svako malo reprizira i ne gubi na popularnosti, januara 2017. slavila je tri decenije od emitovanja prve epizode. Marko je tada izjavio za naš list da je uzrok popularnosti bila tema serije (po scenariju Siniše Pavića) - porodica - koja je u bilo kojim društvima i pod bilo kojim vlastima najviše ugrožena, a publici uvek na prvom mestu.

Drago lice sa TV ekrana nas napustilo: Danka iz čuvene pesme Tome Zdravkovića otišla na put bez povratka

Legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini. Danka Novović je rođena u Prokuplju 1943. godine.

 

 

Na televiziji Beograd radila je od njenog osnivanja 1958. godine. Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji. Studirala je Pravni i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi.

RepublikaFoto: youtube.com/STUDIO BULEVAR
Danka Novović

Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru 1958. u direktnom prenosu – čitajući najavu programa. Radila je i kao urednik Dnevnika, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv.

Nije propuštala igranke. Bila je prvakinja svoje gimnazije u gimnastici, družila se s ekipom s Crvenog Krsta, koja je bila nezamisliva bez Dragana Gage Nikolića. Nije propuštala ni čuvene zabave kod Laze Šećera.

Za nju je čuveni Toma Zdravković napisao i otpevao pesmu "Danka".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Gordan Mihić

Čovek čije je ostvarenje kultni film "Kamiondžije" ne sme biti zaboravljen

Naš istaknuti scenarista Gordan Mihić preminuo je 11.  avgusta 2019. godine u Beogradu, u 80. godini. Toliko divnih ostvarenja je ostavio iza sebe. Stvarao je i menjao svet oko sebe i voleo je jednu Veru.

Gordan Mihić rodio se 1938. u Mostaru. Prvi njegov film bio je Zvižduk u osam snimljen 1962.

Buđenje pacova, Kamiondžije, Srećna porodica u kojoj je debitovala njegova ćerka, a glumica i supruga Vera, Gore-dole serija u kojoj su se ponovo na malim ekranima srele majka i ćerka, Nemanjići - rađanje kraljevine, Varljivo leto ‘68 (i u njemu smo gledali poznatu glumicu Ivanu Mihić), Kad budem mrtav i beo, Zaboravljeni, Dom za vešanje, Tango Argentino,Ona voli zvezdu, Dnevnik uvreda, samo su neki od njegovih dela koji dočaravaju raskoš njegovog talenta.

Nemanjići su bili njegovo poslednje delo.

Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, radio je i kao profesor filmskog scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Beogradska hronika više nije ista: U 48. godini umro Igor Bulat

Novinar i urednik Radio Televizije Srbije, Igor Bulat, preminuo je u 48. godini nakon borbe sa kratkom i teškom bolešću. Igoru je u decembru ustanovljeno teško oboljenje, a rođeni brat pevača Marka Bulata je iza sebe ostavio suprugu i dvoje dece.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Igor Bulat

Igor Bulat u televiziju Beograd došao je 1993. godine i izveštavao je za RTS sve do danas. RTS prenosi da je vodio Jutarnji program, uključivao se sa beogradskih ulica, ali i uređivao Beogradsku hroniku.

Igor je verovao da je kancer izlečiv i bio je simbol istoimene kampanje koju je uradio RTS. Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteno.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mihajlo Sporić

Cela Srbija je plakala za mladim naučnikom koji nas je na najbolji mogući način predstavljao u svetu

Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih srpskih fizičara i student Univerziteta Kembridž, preminuo je 7. novembra 2019. godine u 22. godini, objavljeno je na sajtu Matematičke gimnazije.

Mihajlo Sporić je bio izuzetno talentovan i svestran, nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade.

Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima i najvažniju među njima – zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Mihajlo Sporić studirao je na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž.

RepublikaFoto: facebook.com/Aleksandra Sporic/wikimedia.org/Matija sa VMO
Foto: Ilustracija

Kembridž je objavio trodnevnu žalost povodom smrti svog stipendiste, studenta fizike. 

Mihajlo je sahranjen na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana, a njegova porodica je zamolila da se umesto kupovine cveća prikupi novac za pomoć Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor.

Inicijativa koju je pokrenuo Srpski telegraf o ustanovljenju nagrade za mlade talente koja će nositi ime nedavno preminulog studenta fizike Mihajla Sporića, prihvaćena je od strane Ministarstva prosvete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading