Evo šta je PRAVA ISTINA o tome koliko hrane smete da unesete u EU

Autor: Tanjug

Vesti

20.12.2019

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropskim propisima, koji su stupili na snagu 14. decembra, ipak je dopušteno unošenje u zemlje EU malih količina voća i povrća u ličnom prtljagu, a mađarske vlasti već su odredile da to predstavlja količinu do pet kilograma.

RepublikaFoto: Tanjug/D.EKER

U skladu sa novim EU propisima o uspostavljanju novog režima zdravlja bilja na njihovoj teritoriji sve vrste regulisanog bilja i biljnih proizvoda, uključujući voće i povrće u ličnom prtljagu putnika iz svih trećih zemalja, pa i Srbije, zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU - osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo je saopštilo da je evropskim propisima precizirano da se zabrana neće odnositi na male količine bilja i biljnih proizvoda koje EK bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.


Voće i povrće do pet kilograma u ličnom prtljagu putnici će ipak moći da unesu u Mađarsku samo preko graničnih prelaza, jer su nadležni organi te članice EU odlučili da, za sada, za tu količinu fitosanitarni sertifikat nije potreban.

- Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu malih ''količina'', molimo građane da poštuju ovu odluku Evropske komisije prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU - apelovalo je Ministarstvo poljoprivrede.
Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Fitosanitarne preglede pošiljaka bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Republike Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PŠS) čiji kontakti su na sajtu Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, pa im se građani mogu obratiti, navodi se u saopštenju.


Propisima EU, od 14. decembra, putnici iz Srbije u ličnom prtljagu na njihovu teritoriju bez fitosanitarnih sertifikata mogu unositi plodove banane, ananasa, kokosa, urmi i malajskog drveta Durio zibethinus.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading