Dođu u Srbiju, prespavaju i ne plate nikom ništa: Strani turisti debelo ojadili srpske agencije!

Autor:

Vesti

18.12.2019

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turisti sa zapada ojadili domaće agencije za desetine hiljada evra! Stranci su se, naime, dosetili da plate smeštaj karticom, a potom odu u najbližu lokalnu banku i prijave krađu kartice, posle čega im novac ipak ostane na računu jer je regulativa banaka potpuno drugačija kada su u pitanju turisti iz inostranstva.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Samo jedna agenciji u Srbiji je zbog prevara turista pretrpela štetu od 8.500 evra u poslednjih nekoliko meseci, a posetioci iz zapadne Evrope, Velike Britanije, Turci i Arapi najčešće dolaze do besplatnog noćenja u našoj zemlji. Ovaj vid prevare tipičan je za sajt Booking, dok stranci koji nanose štetu domaćim agencijama dolaze iz celog sveta, posebno sa porastom broja stranaca koji posećuju Srbiju, kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

- Najveći broj ovakvih kartica dolazi iz Bugarske, Rumunije, Litvanije, Letonije, a turisti su sa raznih strana, najčešće iz zapadne Evrope. Do prevare dolazi jer su drugačiji pravni okviri kada je u pitanju izdavanje platnih kartica. U Srbiji kada izgubite karticu, vi snosite troškove transakcija kompletno do momenta prijavljivanja krađe, a na zapadu je to malo drugačije - pojašnjava Seničić.

Kako kaže, naše banke imaju potpuno drugačije aršine kada su u pitanju kartice domaćih lica i stranaca.

8,5 hiljada evra štete imala samo jedna agencija

- Domaće banke koje imaju uslugu naplate karticama bez prisustva fizičkog lica, dakle bez fizičkog prisustva onoga ko daje karticu, imaju izuzetno striktne, nepovoljne uslove po turističke agencije. Tako se može dogoditi da kada naplatite uslugu, posle određenog vremena, kad banka prihvata žalbu korisnika koji prijavljuje krađu, odnosno zloupotrebu kartice, ostanete bez novca. Naime, nakon nekoliko dana banka koja je izdala karticu, primera radi, iz Engleske, šalje obaveštenje banci koja je obavila transakciju u lokalu da je ta kartica ukradena i da oni storniraju tu vrstu uplate, dakle, ne vrše plaćanje prema domaćoj banci. U tom trenutku domaća banka tereti agenciju i na taj način vas ošteti. Tu je problem sa našim bankama - navodi on.

Preporuka je da se kartica uzima samo kao garancija plaćanja, a da se plaćanje vrši na licu mesta u prisustvu te stranke, karticom ili u kešu, savetuje Seničić. Odnosno, treba izbegavati uplate preko interneta jer to agencijama može da izazove ozbiljne probleme i troškove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

18.12.2019 09:21

Hahahaha,pametni turisti stranci i dan danas,samo smo mi večiti naivci.