Finansijska češlja CBRE

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

07.12.2019

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finansijska inspekcija proveriće poslovanje internacionalne konsultantske kuće CBRE u Srbiji, s obzirom na to da je njihov direktor u našoj zemlji Nebojša Nešovanović izneo tvrdnje da je ovde nemoguće raditi ako se ne plaća mito, pre svega za izdavanje građevinskih dozvola.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, finansijski inspektori u najkraćem roku će posetiti sedište CBRE u Beogradu kako bi proverili o čemu je tačno Nešovanović govorio i da li se tvrdnje koje je izneo u autorskom tekstu za Nin baziraju na ono sa čim se eventualno njegova firma susretala ovde.

Ovo je rekao Nešovanović: Mito je u Srbiji svakodnevica, tarifa za građevinsku dozvolu je deset evra po kvadratu

PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

S druge strane, iako nijednu od svojih tvrdnji i navodnih saznanja nije potkrepio bilo kakvim dokazom niti ih je izneo nadležnim organima, Nešovanović bi mogao po službenoj dužnosti da bude saslušan po nalogu tužilaštva. Tada bi, ukoliko ih ima, morao da predoči sve informacije o kojima je pisao na četiri strane u autorskom tekstu u Ninu.

- Tekst Nešovanovića otvorio je mnoga pitanja, pošto je on izneo čak i konkretne tarife za podmićivanje od deset evra po kvadratu. Bez obzira na to što nije napisao ni za jedan konkretan slučaj, Srbija je kao pravna država u obavezi da proveri sve njegove navode. Posebno zato što postoji mogućnost da ih je izneo na osnovu nekog iskustva koje je njegova firma, inače u inostranom vlasništvu, imala na našem tržištu - objašnjava dobro upućeni sagovornik Srpskog telegrafa i dodaje da je upravo to razlog što će u kratkom roku reagovati Finansijska inspekcija.

Na ova pitanja nam iz CBRE nisu odgovorili

1. Vaš direktor Nebojša Nešovanović izneo je u autorskom tekstu za Nin teške optužbe da u Srbiji caruje korupcija, da se do građevinskih dozvola dolazi isključivo pomoću mita, naveo je čak i da ima saznanja da je tarifa za podmićivanje 10 evra po kvadratu i slično... Da li je ove optužbe izrekao u svoje ime ili iza njih stoji i vaša kompanija?

2. Da li će organi kompanije sa njim razgovarati o ovome?

3. Pošto nije izneo nijedan konkretan primer ili dokaz, da li se možda nešto od navedenog odnosi na probleme koje je eventualno vaša kompanija imala poslujući u Srbiji?

4. Da li znate zašto gospodin Nešovanović nije svoja saznanja izneo nadležnim organima, tužilaštvu i policiji?

Podsetimo, direktor kompanije CBRE napisao je da su "u Srbiji nelegalna gradnja i mito svakodnevica, uobičajena kao dilovanje deviza i ulična prodaja goriva devedesetih godina". Investitori, tvrdi on, sve znaju, tarifa za mito je deset evra po kvadratu.

- Investitorima su najvažnija jasna pravila igre. Pa makar ona uključivala i mito od deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije. Postojeći koruptivni sistem nikada nije bolje funkcionisao za prethodnih 20 godina i teško da bolje od ovog može da funkcioniše - napisao je Nešovanović.

JASNE PORUKE

On za svoje tvrdnje nije izneo dokaze niti je pomenuo konkretno bilo koju firmu ili pojedinca. Ništa konkretniji nije bio ni u odgovorima na pitanja koja mu je poslao Srpski telegraf.

Sagovornici našeg lista, pravni i građevinski stručnjaci, s jedne strane upozoravaju da Nešovanović svakako mora biti pozvan da se izjasni pred tužiocem (advokat Predrag Savić), a s druge da njegove tvrdnje jednostavno ne odgovaraju istini i da se dozvole, kad je dokumentacija potpuna, dobijaju bukvalno u roku od dan-dva (Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading