Mora da se sprovede potpuna transformacija kako bi smo sačuvali našu planetu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.10.2019

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uništavamo planetu i moramo da mislimo kako možemo da transformišemo svet i unapredimo budućnost svih nas, poručio je danas bivši generalni direktor UNESKO Federiko Major, na Konferenciji "Agenda UN 2030 za tranformaciju sveta" u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Federik Major

- Sada smo u mogućnosti da menjamo stvari, jer imamo glas naroda. Budućnost čovečanstva je u našim rukama - poručio je Major koji se učesnicima konferencije obratio putem video linka.

Agenda 2030 predstavlja ambiciozan plan koji definiše šta bi uspešno društvo trebalo da postigne u 21. veku.

Ujedinjene nacije su na samitu Generalne skupštine 2015. godine usvojile Agendu za održivi razvoj do 2030. godine, ukazujući na temeljne tranformacije koje je potrebno sprovesti u cilju rešavanja mnogih međusobno povezanih problema sa kojima se svet suočava.

Rektor Univerziteta za mir UN Francisko Rohas rekao je da čovečanstvo u opasnosti i da svojim akcijama danas ugrožava svoj opstanak, te pomenuo rat u Siriji, krizu u Venecueli i brojne konflikte u različitim delovima sveta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Klimatske promene i brojni požari koji su zahvatili planetu ove godine, požari u Amazoniji, Kanadi, Africi stavljaju u opasnost sve nas. Ako želimo mir, moramo za njega da radimo - kazao je Rohas.

Ciljevi Agende 2030 su univerzalni, koji uključuju ceo svet pođednako, razvijene zemlje, kao i one u razvoju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slavica Đukić Dejanović

Srbija je imala aktivnu ulogu od početka rada na agendi 2030, a jedan od najznačajnih koraka Vlade Srbije bilo je predstavljanje nacionalnog izveštaja u okviru političkog foruma tokom Generalne skupštine UN u Njujorku ove godine.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da centralno mesto tog izveštaja zauzima vizija održive budućnosti Srbije iz ugla dece.

- Svesni smo realnosti da će deca i omladina današnjice biti nosioci promena i društvenog života do 2030. godine - rekla je Ðukić Dejanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading