Sredismo Golubačku tvrđavu, FALE SAMO KATAPULTI I VITEZOVI!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

18.09.2017

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Golubačka tvrđava je nezaobilazna stanica na putu kroz istočnu Srbiju. Mnogo ljudi iz zemlje, ali i inostranstva, posetilo je ovu srednjevekovnu tvrđavu iz 14. veka.

RepublikaFoto: instagram.com/goran_marinkovic
Sve više turista posećuje Golubac i njegovu tvrđavu

Do pre tri godine, tvrđava je izazivala u isto vreme dve potpuno oprečne reakcije: očaranost svojom jedinstvenošću i lepotom i razočaranost stanjem u kom se nalazila. Smeštena na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, tvrđava je vapila za obnovom.

Zidine, kule i kamena stepeništa su bile u dosta dobrom stanju, ali su drveni spratovi i stepenice istruleli i pretvorili se skoro u prah; viši spratovi su bili skroz urušeni, a daske na podu i grede koje ih drže trule i opasne za kretanje.

EU je prepoznala kulturni i istorijski značaj Golubačke tvrđave, i uložila  6,5 miliona evra u njenu rekonstrukciju. Obnova je trajala od septembra 2014. do maja 2016. godine, a trebalo bi u potpunosti da bude zavšena do kraja 2018. godine.  I opet je EU donirala dodatna 2 miliona evra za završetak radova.

Rekonstrukciju Golubačke tvrđave EU je finansirala iz svojih pretpristupnih fondova, iz kojih Srbija svake godina dobija donacije u vrednosti oko 200 miliona evra.

Izgrađena je obaloutvrda, izmešten je saobraćaja iz tvrđave i sagrađen tunel, kao i obilaznice, a potom su izgrađeni i moderni centar za posetioce i pristanište za brodove. Centar za posetioce ima i komercijalne sadržaje kao što su amfiteatar sa 250 mesta, restoran, dodatni sadržaji.  Svakako će biti iznaneđenje svima koji dugo nisu bili u Đerdapskoj klisuri videti ovu našu "lepoticu" umivenu i doteranu, kao što joj i priliči, a kojih nije malo, upravo zbog obnovljene tvrđave i unapređene infrastrukture - po navodima iz JP "Golubački grad", sve je veći broj domaćih i stranih turista koji posećuju ovaj turistički kompleks.

Uostalom, to i ne čudi, jer tvrđava tako izgleda da, kada bi na neki način kraj nje mogli da stavimo katapulte, vitezove sa mačevima i kopljima kraj oklopljenih konja, bilo bi to kao da smo se vratili u srednji vek... a takav događaj bi valjalo iskusiti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading