U Vašingtonu poručili: Srbija primer dobre prakse u zaustavljanju epidemija

Autor: Tanjug

Vesti

18.09.2019

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je predstavljala Evropu na sastanku Incijative za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele koji je održan u Vašingtonu, a gde je naša zemlja predstavljena kao primer dobre prakse u zaustavljanju epidemije.

Foto: Ilustracija

Sastanak pod sloganom "Boginje se kreću brzo, mi moramo brže" trebalo je da bi se upozori na činjenicu da se virus malih boginja nesmetano širi planetom i da su potrebna nova rešenja kako bi se povećao obuhvat vakcinacijom i omogućilo da se virus zaustavi i eliminiše.

- Organizatori skupa izabrali su da se iskustvo iz Srbije predstavi kao primer dobre prakse u zaustavljanju epidemije i Srbija je pozvana za bude predstavnik Evrope - navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje "Batut".

Našu zemlju je predstavljala epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz tog Instituta, koja je govorila o epidemiološkoj situaciji u vezi s malim boginjama na evropskom kontintentu, kao i o trenutnim izazovima u sprečavanju širenja bolesti.

Posebno je istaknuta spremnost zdravstvenog sistema Srbije da tokom trajanja epidemije organizuje i omogući vakcinisanje propuštenih generacija dece i osetljivih kohorti zdravstvenih radnika.

- Obuhvat MMR vakcinom od 93,1 odsto na nacionalnom nivou je pomenut kao dokaz iz prakse kako jak kolektivni imunitet, koji se sada beleži u Srbiji, zaista sprečava dalje širenje malih boginja - ocenjeno je na skupu u Vašingtonu, a navodi se u saopštenju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Učesnici skupa imali su prilike da čuju i izlaganja predstavnika Kolumbije, Filipina, Indije i Madagaskara, koji se trenutno suočavaju sa velikim opterećenjem kada su u pitanju oboleli i umrli od malih boginja.

Predstavnici roditelja čija su deca obolela od rubele kongenitalnog sindroma i njihove emotivne ispovesti bile su podsetnik o opasnosti od ovog virusa i snažan podstrek za aktivnosti na vakcinaciji dece širom sveta.

Skup u Vašingtonu organizovala je Inicijativa za globalnu eliminaciju malih boginja i rubela koja je omogućila i obezbedila 2,9 milijardi doza vakcine protiv malih boginja što je rezultiralo smanjenjem smrtnosti od ove bolesti za 79 odsto.

Procenjuje se da je ova Inicijativa doprinela sprečavanju 21,1 miliona smrtnih slučajeva širom sveta.

Organizacija je osnovana 2001. godine uz podršku SZO, UNICEF-a, UN, Centra za kontrolu bolesti i Crvenog krsta SAD, sa ciljem formiranja zajedničke strategije za globalnu eliminaciju malih boginja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading