Pod plaštom odbrane prirode pljačkaju ljude

Autor:

Vesti

18.09.2019

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnik grupe građana Odbranimo Grzu Zoran Kojadinović tvrdi da članovi neformalnog udruženja Odbranimo reke Stare planine (ORSP) pljačkaju građane i obmanjuju javnost, zbog čega je, kaže, protiv njih podneo i krivičnu prijavu.

Foto: youtube.com/ Kanal M RTV
Zoran Kojadinović

Kako objašnjava Kojadinović, veliki problem je što se ta grupa nametnula u javnosti, te su predstavnici udruženja, koje predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta, objavili na Fejsbuku da će se 29. septembra sastati sa prvim čovekom države Aleksandrom Vučićem. U znak protesta, ističe naš sagovornik, juče su se u Skupštini Srbije okupili meštani Toplog Dola, tvrdeći da su oni pravi borci protiv izgradnje MHE na Staroj planini. Stoga bi, tvrde, umesto predstavnika ORSP, meštani tog kraja trebalo da se sastanu sa predsednikom.

Kojadinović, naime, kaže da prvi čovek ORSP Jovanović manipuliše javnošću, kao i da je sam podnosio zahtev za izgradnju MHE, ali mu država to nije dozvolila, nakon čega je sam sebe promovisao u borca protiv izgradnje MHE.

Kojadinović (GG Odbranimo Grzu): Lažni borci za reke Stare planine ne bore se protiv hidroelektrana, nego da napune svoje džepove

- Udruženju ORSP predvodi Ćuta, drugi čovek organizacije je Aleksandar Panić. Oni se bave čistim marketingom, a nijednu reku nisu odbranili, kada je u pitanju izgradnja MHE. U Rakiti su uvukli ljude u probleme tako što su ih terali da remete javni red i ometaju izgradnju MHE. Meštani naprave problem, pa oni objave na stranici na Fejsbuku kako je udruženju neophodan novac da bi se platile te kazne i na kraju ih ne plate. Ili prosto kažu ljudima koji ih podržavaju, i ne znajući o čemu se radi, da im je potreban novac, jer ta borba protiv izgradnje MHE košta - ističe naš sagovornik.

S druge strane, imamo širom Srbije meštane koji su ustali u odbranu svojih reka, i to je dobro, pojašnjava Kojadinović.

- To su ljudi sa lokala koji ne dozvoljavaju da im se pravi hidroelektrana pod određeni uslovima. Mi, grupa građana Odbranimo Grzu, uspeli smo u tome - kaže Kojadinović i dodaje da nema ništa protiv da se grade MHE u Srbiji dokle god se ne narušava biodiverzitet i dok je izgradnja po najnovijim standardima EU.

Naš sagovornik navodi da se prošle nedelje sastao u Beču sa direktorom organizacije River voč Ulrihom Ajhelmanom, koji je pokrovitelj mnogih akcija ORSP.

- On mi je pojasnio da je protiv izgradnje MHE u Srbiji, a ne protivi se njihovoj izgradnji širom Evrope. Njemu je naime u interesu da se u Srbiji MHE ne grade da bi se vetroparkovi i solarni parkovi subvencionisali kada se bude otvorilo poglavlje 27 - zaključuje Kojadinović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading