Alarmantno! Podaci Ministarstva prosvete otkrivaju prave razmere nasilja među učenicima

Autor: Tanjug

Vesti

17.09.2019

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo prosvete godišnje iz čitave Srbije dobije oko 840 prijava koje se odnose na nasilje na svim nivoima obrazovanja uključujući i ono na univerzitetima.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Ministarstvo, kako je Tanjugu rečeno, povodom poslednjeg primera vršnjačkog nasilja u školi u Barajevu, prati prijave takozvanog trećeg nivoa nasilja, a izveštaje dobija preko školskih uprava.

Osim toga, Ministarstvo prati i prijave dobijene preko SOS linije kao i sve situacije koje im roditelji prijavljuju direktno.


- Na nivou Srbije broj tih prijava na godišnjem nivou je oko 840 - navode u Ministarstvu i dodaju da bi sve te situacije trebalo da se rešavaju na nivou škole, a nekada i uz podršku drugih sistema poput zdravstvenog i socijalne zastite.

U posebnim situacijama u sprovođenju potrebnih procedura Ministarstvo prosvete pruža podršku ustanovama.

 

 

Treći, najviši nivo vršnjačkog nasilja podrazumeva fizičko nasilja i zlostavljanja odnosno tuču, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, napad oružjem, ali i psihičko nasilje - zastrašivanje, ucenjivanje uz ozbiljnu pretnju, iznuđivanje, navodenje na uportrebu narkotika, uključivanje u destruktivne grupe ...


Socijalnog nasilje trećeg nivoa je izolacija, grupno maltretiranje, organizovanje "klanova" radi povređivanja drugih.

Neki od vidova nasilja na tom nivou su i zloupotreba informacionih tehnologija - snimanje nasilnih scena, distribuiranje snimaka i slika, dečija pornografija, ali i ono blaže koje se ponavlja uprkos reakciji škole,kao što su - guranje, gadanje, saplitanje, šutiranje, vređanje, rugajne, podsemevanje, ,ignorisanje, zloupotreba foruma i četova...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading