Šarčević o vršnjačkom nasilju u Barajevu: DIREKTOR ŠKOLE LETI JOŠ DANAS!

Autor:

Vesti

17.09.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Srednje škole "Barajevo" Dobrivoje Jelić već danas će biti smenjen, potvdrio je ministar prosvete Mladen Šarčević! Ministar je istakao da će Jelića razrešiti dužnosti direktora jer slučaj iživljavanja nad devojčicom nije prijavio ni školskoj upravi ni timu za nasilje u ministarstvu.

RepublikaFoto: Screenshot
Iživljavale se nad devojčicom, druga deca se smejala

Incident se, podsetimo, dogodio u utorak, pre sedam dana, kada su dve devojčice (14) snimljene kako u dvorištu škole u Barajevu bez milosti tuku vršnjakinju, udarajući joj naizmenično šamare, dok ona stoji mirno i plače. Na jezivom snimku koji se brzo raširio društenim mrežama i šokirao Srbiju jasno se vidi kako se druga deca smeju dok maltretiranje traje...

DVA DANA ĆUTAO

Razlog za Jelićevu smenu je to što je dva dana znao za slučaj nasilja nad učenicom, ali o tome nije obavestio nadležne, nego se oglasio tek u petak, kada je snimak užasavajućeg iživljavanja dospeo u javnost.

- Direktor će biti smenjen danas zbog nereagovanja na nasilje, odnosno zbog njegovog prikrivanja, što je teža povreda. On je morao da naparavi tim za borbu protiv nasilja, što vidimo da u konkretnom slučaju nije uradio. Kada se nedajbože nešto ovako desi, u roku od jednog sata moraju da budu obaveštene inspekcija, školska uprava, tim za nasilje u ministarstvu ili pomoćnik. A Jelić ništa od toga nije uradio. Pitanje je i kakvo je dežurstvo u školi. Niz pitanja se tu otvara, što govori da taj direktor svakako nije dostojan da bude direktor - kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

On dodaje da je neophodno da škola sarađuje sa porodicom kako do ovakvih slučajeva vršnjačkog nasilja ne bi dolazilo.

- Osim direktora, pitaću se i šta su radili pedagozi i psiholozi u toj školi. Šta rade ti ljudi kada može toliko dece da se naslađuje tom tuđom nevoljom... Porodice moraju da budu informisane o svemu. To dete nije ni išlo pet dana u školu, a roditelje niko nije ni obavestio o tome - objasnio je ministar.

Šarčević ističe da će ove godine obaviti obuku za direktore i polaganje licence. Stoga mnogi neće biti u prilici da se bave tim poslom, a onda će, kako kaže, doći do jedne veće smene. To je ono što ministarstvo može da uradi kako bi se vršnjačko nasilje svelo na minimum.

Ovo je opomena svima

Na zlostavljanje devojčice u Barajevu reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je upozorila da je vršnjačko nasilje jedan od velikih problema srpskog društva, a da je zlostavljanje u Barajevu, na koje niko od prisutnih nije reagovao, opomena za sve.

- Uprkos brzoj reakciji nadležnih ministarstava, nasilje nad devojčicom u Barajevu, kao i slični snimci deljeni na društvenim mrežama u nameri da se stekne popularnost i pokaže nadmoć nad slabijim, a na kojima se vidi da niko ni ne pokušava da spreči zlostavljanje, opomena je za sve - od roditelja i škole, ali celog društva - navela je ona.

Samo dva dan posle objavljivanja jezivog snimka zlostavljanja u školskom dvorištu u Barajevu na Instagramu, a potom i na Jutjubu, pojavio se novi snimak vršnjačkog nasilja na kojem je navodno devojčica koju su nedavno vršnjakinje tukle. Na snimku se vidi kako jedna devojčica brutalno drugoj udara šamar.

Podsetimo, po nalogu tužilaštva za maloletnike policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I. O. (15) i D. I. (14), koje su u školskom dvorištu OŠ "Knez Sima Marković" šamarale i fizički maltretirale A. M. (15).

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading