Požarevac: Grad plaća boravak dece u privatnim vrtićima

Autor: novosti.rs

Vesti

17.09.2019

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog nedovoljnih kapaciteta dečjih vrtića u Požarevcu, u kojima svake godine "ispod crte" ostane oko 300 mališana, grad će učestvovati u plaćanju cene smeštaja u privatnim vrtićima.

RepublikaFoto: Promo foto

Prema rečima gradonačelnika Baneta Spasovića, u Požarevcu će biti otvorena dva takva vrtića, ali se još uvek ne zna koliko će mesta biti u njima i koji će biti kriterijumi za ostvarivanje subvencionisane cene.

- Mi ćemo videti koju ćemo metodologiju primeniti kod izračunavanja subvencija i koliki će biti udeo grada u ceni smeštaja. Ovakvo rešenje neće biti jeftino, ali je povoljnije i brže nego da se krene u gradnju novih vrtića, što iziskuje projekte, dozvole i nova zapošljavanja - zaključio je Spasović. On je dodao da, ukoliko bude potrebno, izgradiće se jedan vrtić u Kostolcu, za koji je već urađen projekat.

Osim u privatnim vrtićima, rešenje za smeštaj dece je i formiranja centralne kuhinje. U njoj bi se pripremali obroci i dostavljali svim vrtićima, u kojima bi bile oslobođene kuhinjske prostorije za smeštaj neupisane dece. - Ova ideja predstavlja dobro rešenje. Stali smo sa njom, ali radićemo na tome da je sprovedemo u delo - rekao je Spasović.

Još jedna ideja koju je gradonačelnik spomenuo kao moguće rešenje jeste da se sprovođenje predškolskog programa premesti u osnovne škole, čime bi se oslobodio prostor u vrtićima. U okviru požarevačke Predškolske ustanove "Ljubica Vrebalov" trenutno postoji devet vrtića i po jedan u Kostolcu i u naselju Lučica. U ovim objektima ukupno je smešteno oko 2.000 dece.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading