"Hrabri" ustaški policajci! Tuku decu migrante, otimaju im telefone i vrše jezivu torturu

Autor: RTS, Republika

Vesti

31.08.2019

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komesarijat za izbegla i raseljena lica upozorava na kršenja ljudskih prava i prekomernu primenu sile i prebijanje migranata na granici sa Hrvatskom. Neki od maloletnih migranata govorili su o torturi hrvatske granične policije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Polomili su mu namerno mobilni telefon i oduzeli 600 evra koje mu nisu vratili, kaže petnaestogodišnji Avganistanac Š. B. koji je zamolio da mu se zamuti lice, tokom izjave za RTS, jer se, kaže, boji za svoj život, ako ponovo bude pokušao da pređe hrvatsku granicu.

- Počeli su da me tuku, izlazili su iz kola i tukli su nas naizmenično. Kada bih pokušao da zaštitim glavu tukli su me po rebrima, grudima i leđima. Kada bih štitio noge, tukli su me po glavi, a polomili su mi jedno rebro. Ne znam zašto su mi to uradili, to je nehumano - kaže maloletni migrant iz Avganistana. 

I njegovom drugu, šesnaestogodišnjem Š. H polomili su mobilni i oduzeli 700 evra, ali je prošao još gore. 

- Odveli su me u policijsku stanicu, u mračnu sobu naterali me da se potpuno skinem, tukli su me i vukli za kosu. Pustili su vodu u sobu i mučili me elektrošokovima, izveli me van golog na sunce, a onda su me vratili u sobu i ponovo tukli - kaže Š. H, maloletni migrant iz Avganistana. 

Svetska javnost skrenula je pažnju Hrvatskoj da ovakvim postupcima krši ljudska prava

U Komesarijatu za izbeglice i migracije podsećaju na izjave hrvatskih zvaničnika da oni štite svoju granicu određenim nasilnim načinima koje ne priznaje ni Evropska unija niti nijedan zakon o azilu.

- Imamo situaciju da nam vrlo često dolaze deca, dolaze ljudi koji su povređeni, koji su maltrertirani, koji su prebijani - kaže Ivana Anić Ćurko iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

O ovom nasilju pisali su strani mediji a Hjuman rajts voč skrenuo je pažnju Hrvatskoj da tako krši ljudska prava. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading