Saveti stručnjaka: Kako izabrati najbolji ranac za školarce? Donji deo torbe ne sme da bude ispod struka

Autor:

Vesti

26.08.2019

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom kupovine ranca za školu roditelji se sreću sa mnogobrojnim pitanjima, posebno kada su u pitanju đaci prvaci. Ne odgovara ista torba svakom detetu, njegovom uzrastu i razvijenosti tela. Stručnjaci podsećaju da treba voditi računa da školska torba omogući pravilno držanje tela, a ne treba smetnuti s uma ni udobnost.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Najbolje bi bilo da dete u tankoj i punijoj odeći isproba napunjenu torbu, proverite da li ga kaiševi negde pritiskaju ili žuljaju, da li može dobro da se kreće, pomera ruke, ramena i glavu.

Puna torba, kažu stručnjaci, ne bi trebalo da bude teža od deset do 12 procenata telesne težine deteta. To znači da, ako vaše dete ima 20 kilograma, ranac ne bi smeo da bude teži od 2,4 kilograma. U protivnom može da dođe do iskrivljenja kičmenog stuba kod deteta.

Za prva četiri razreda osnovne škole stručnjaci preporučuju školsku torbu, a ne ranac. Kada birate veličinu, vodite računa da donji deo torbe ne treba da bude ispod struka deteta, a gornji do ivice ramena.

Za prva četiri razreda osnovne škole stručnjaci preporučuju školsku torbu, a ne ranac

Posebno obratite pažnju da torba ima veće reflektujuće površine koje svetle u mraku, kako bi vaše dete bilo vidljivo vozačima, posebno ako se kreće po putu bez trotoara. Poklopac ranca treba da ima što jednostavniji zatvarač, zadnji deo mora da bude anatomski prilagođen sa obloženim delovima, kaiševi koji idu na ramena moraju da budu široki najmanje četiri centimetara i takođe dobro obloženi, kao i sama ručka. Kada su u pitanju kaiševi, prilagodite njihovu dužinu detetu da mu ne zapinju i ne smetaju prilikom nošenja torbe u ruci.

Kako bi učinili deci, roditelji često kupuju torbe sa točkićima, ali stručnjaci upozoravaju da to nije dobro rešenje. Naime, u slučaju da postoje točkići, deca torbe moraju da vuku i prevlače preko prepreka, unose u autobus, prelaze preko ivičnjaka ili vuku na gornji sprat škole. Ovo može više da optereti kičmu nego ranac za nošenje na leđima. Ipak, u kupovinu torbe za školu uključite dete i pokušajte da ispoštujete njegove želje koliko god je to moguće.

Foto: pixabay.com

* Školska torba mora da odgovara uzrastu deteta, da bude čvrsta i udobna

* Mora da bude anatomski prilagođena kičmi deteta

* Puna torba ne bi smela da bude teža više od 12 odsto težine deteta

* Nikako ne kupujte torbe sa točkićima

* Zbog bezbednosti svog mališana birajte torbe koje imaju reflektujuće površine koje svetle u mraku

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading