Ko se ogrešio o trudnicu ide na crnu listu

Autor:

Vesti

24.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je pravljenje crne liste za poslodavce koji trudnicama dele otkaze, a takvih, kako su rekli za Srpski telegraf u udruženjima koja se bave pitanjima roditeljstva, i te kako ima. S druge strane, od juče je u funkciji i telefonska linija 0800/300-307 za prijavljivanje nepravilnosti u oblasti rada, preko koje i žene koje su zatrudnele ili to nameravaju mogu da prijave ako ih poslodavac maltretira.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Neki u privatnom sektoru rade stvari koje su neprimerene. Kada saznaju da je radnica u drugom stanju i kada treba da ode na trudničko, oni joj daju otkaz - rekao je Đorđević i najavio da će ubuduće trudnice dobijati novac od države, a ne od poslodavca.

U slučajevima kad se dokaže da se poslodavac ogrešio o prava trudnica i porodilja, objasnio je ministar, osim što će biti kažnjen, njegovo ime i ime firme biće zabeleženo u posebnom registru, koji će biti istaknut na sajtu ministarstva.

Beograđanka M. A. (32) bila je zaposlena po ugovoru na određeno vreme u jednoj poznatoj privatnoj firmi koja ima lanac od dvadesetak prodavnica u Beogradu. Međutim, čim je ostala u drugom stanju, našla se na ulici.

Trudnicama i porodiljama od juče je na raspolaganju telefon 0800/300-307, na koji mogu da prijave sva kršenja njihovih prava

- Saznala sam da sam zatrudnela na dan isteka tromesečnog ugovora. Pre toga mi je najavljeno da ću biti primljena u radni odnos na neodređeno vreme - priča M. A.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Đorđević

Sve je, međutim, bilo drugačije od onog što joj je obećano.

- Kada sam saznala da sam trudna, podelila sam radost s kolegama, ne sluteći da bi mnogo bolje bilo da sam to sakrila, bar na izvesno vreme. To je nekako došlo do direktora i on me je pozvao na razgovor. Pošto sam tog dana bila kod lekara na pregledima, pozvala sam ga telefonom i rekla da ću doći sutradan. Međutim, doktorka mi je uradila ultrazvuk, pregledala me i preporučila mi strogo mirovanje, možda čak i hospitalizaciju. Sutradan sam to prenela direktoru, koji je mrtav hladan izašao iz prostorije, vratio se posle pet minuta i saopštio mi da je obavio konsultacije u pravnoj službi i da mi ugovor neće biti produžen. Zapanjena, samo sam ga pitala zašto. Kako mi je objasnio, to bi značilo da mi firma isplaćuje platu dok ja održavam trudnoću - ispričala je M. A.

Đorđević: Kada u firmi saznaju da je radnica u drugom stanju, ona neretko odmah dobije otkaz

Njena priča, nažalost, nije usamljen slučaj. Slično ponižavajuće iskustvo doživelo je još mnogo žena širom Srbije. Upravo zato ideju o uvođenju crne liste iz koje bi građani saznali koji se poslodavci bahato ponašaju prema trudnicama pozdravljaju udruženja koja se bave roditeljstvom i zalažu za povećanje nataliteta.

Osuda javnosti i bojkot proizvoda

Na pitanje kakve bi posledice mogao da snosi poslodavac koji se nađe na crnoj listi zbog otpuštanja trudnice, nema još jasno definisanog odgovora jer je to ideja koja tek treba da zaživi. Ipak, po pravilu, uz negativan publicitet ide i osuda šire javnosti, pa ovakve firme mogu očekivati manji obim posla, odnosno neku vrstu bojkota potrošača, smanjene prihode i prekid saradnje sa partnerima. Takođe, izgubiće reputaciju društvenoodgovorne kompanije ukoliko su je imali.

ČINJENICE

I ovo je diskriminacija

- Kada poslodavac ne omogući trudnici ili ženi sa malim detetom da predstavi svoje znanje u postupku zapošljavanja

- Kada je tokom razgovora o zapošljavanju pita o bračnom statusu i planiranju porodice

- Kada kod zaključenja ugovora o radu obavezuje ženu da u određenom periodu neće ostati u drugom stanju

- Kada je prisiljava da nastavi da radi iako je u rizičnoj trudnoći

- Kada traži da prekine porodiljsko odsustvo i vrati se na posao

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading