Nevreme na Halkidikiju bila je viša sila: Nema obaveze vraćanja novca turistima

Autor: D. P.

Vesti

18.07.2019

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turističke agencije nemaju obavezu povraćaja novca ljudima koji su preko njih uplaćivali aranžmane zbog olujnog nevremena koje je 10. jula pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki.

RepublikaFoto: Republika
Halkidiki

Kako objašnjavaju pravni stručnjaci, zakonske odredbe su potpuno jasne i ne ostavljaju nikakvu dilemu niti mogućnost da se proizvoljno tumače.

- Po zakonu o obligacionim odnosima ni turističke agencije ni hotelijeri nemaju obavezu da vrate novac jer je u pitanju nepredvidiva, elementarna prirodna nepogoda. Da bi postojao osnov za podnošenje bilo kakve tužbe ili traženje povraćaja novca, mora da postoji nečija subjektivna ili objektivna odgovornost počinioca, čega ovde apsolutno nema - kaže za Srpski telegraf poznati advokat Svetozar Vujačić.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Željko Vujačić

Pravnici posebno apostrofiraju razliku između vanredne situacije koja je proglašena u Grčkoj i vanrednog stanja. Naime, samo ukoliko se proglasi vanredno stanje, što ovde ni izdaleka nije bio slučaj, jer se sve veoma brzo vratilo u normalu, postoji obaveza da se turisti obeštete. Dakle, ova situacija je više nego jasna...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading