Solunac sa šajkačom stao uz rame Košarcu

Autor:

Vesti

08.09.2017

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovi na spomeniku posvećenom srpskim junacima u punom su jeku! Vajar Miodrag Rogan i njegovi saradnici dobro su zavrnuli rukave, u šta se uverila i ekipa Srpskog telegrafa, pa je osim Košarca još jedan ratnik, takozvani Solunac, dobio svoj lik.

RepublikaFoto: e stock/Jošida
Miodrag Rogan sa svojim delom

NA LIVENJE ZA 10 DANA

Inače, na spomeniku će se naći trojica heroja, a prema najavi vajara, sve tri figure trebalo bi da budu izvajane za desetak dana i poslate na livenje.

Vajar naglašava i da heroji sa Košara svojom hrabrošću i značajnom ulogom koju su imali u očuvanju srpske zemlje i otadžbine za koju su bili spremni da poginu podsećaju na Solunca.

ČUPIĆ U ČANJU

Akciju Srpskog telegrafa da se herojima podigne spomenik podržao je i Danilo Čupić, borac sa Košara iz Beograda koji trenutno letuje u Čanju sa svojom porodicom kod Danila Markičića, dobročinitelja iz Crne Gore.

- Naravno da spomenik herojima Košara treba da se podigne jer su oni značajni za srpsku istoriju i danas.

Na Košare sam išao kada sam imao 21 godinu, kao rezervista, i tada nisam ni znao gde idem - priča Čupić za Srpski telegraf.

Ovaj junak, za razliku od mnogih svojih saboraca, ne želi da se priseća loših dana, već se trudi da iz doba rata te 1999. godine za vreme NATO bombardovanja pamti samo trenutke koji bi mu izmamili osmeh.

- Svi pričaju o lošim stvarima. Činjenica je da je bilo jako strašno na granici, kao i svuda gde se puca i gube se životi.

Te 1999. godine svuda su bile Košare.

Ipak, trudim se da iz tih ratnih dana pamtim samo komične scene - navodi ovaj heroj i dodaje da bi, kada bi ponovo bilo rata, opet bio spreman da se bori za Kosovo.

RAČUN ZA UPLATU

Svi koji žele da uplate donaciju to mogu da učine na

tekući račun: 205-9011005673245-23

Primalac: Udruženje likovnih umetnika Srbije, autor Miodrag Rogan

Svrha uplate: Donacija za izgradnju spomenika junacima s Košara

Dosad je prikupljeno oko 2.720.000 dinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading