POZNATE LIČNOSTI O OBAVEZNOM VOJNOM ROKU: Tek u vojsci se postaje čovek!

Autor: D. PETROVIĆ

Vesti

17.07.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne može se nazvati čovekom onaj ko nije služio vojsku. Ja sam izričito za vraćanje obaveznog vojnog roka, i ako je to tačno, bilo bi mi žao što samo zbog povreda i fizičkog stanja ne bih mogao da idem u vojsku, rekao je za Srpski telegraf pevač Darko Lazić (27), koji nije služio vojni rok. Njegov stav dele i drugi, pevači, glumci, sportisti...

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Foto: Ilustracija

Vest o mogućem vraćanju obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji već od 2020. uzburkala je juče javnost i zapalila društvene mreže. Pisanje Srpskog telegrafa preneli su svi mediji u zemlji, a sa 24 sata zakašnjenja stigao je i odgovor na naš zvanično upućen mejl Ministarstvu odbrane.

Naime, sa ministarstvom smo kontaktirali kako bismo iz prve ruke proverili saznanja, ali je odgovor u vidu saopštenja stigao tek dan kasnije.

DARKO LAZIĆ: Uniforma čini čoveka

SLOBA RADANOVIĆ: Vojska jača muškarca

BOJAN PERIĆ: Ja sam svoje odslužio

NEMANJA MILETIĆ: Dobro je, ali ne za mene

- Vraćanje vojnog roka je politička i ekonomska odluka. Ona ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču. Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini i sva druga tumačenja su proizvoljna i senzacionalistička - piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ipak, ako je suditi po reakcijama javnosti, čini se da ovo pitanje nije izgubilo na važnosti, iako je prošlo devet godina od zvaničnog ukidanja služenja vojnog roka.

RepublikaFoto: e-stock/I. DOBRIČIĆ
Slobodan Radanović

- Jesam za vraćanje obaveznog vojnog roka. Mislim da je to pozitivna stvar i da će dobro da utiče na mladu, mušku populaciju - kategoričan je pevač Slobodan Radanović. Za razliku od njega, glumac Bojan Perić okusio je, bar kroz posao, kako izgleda vojnički život, iako vojni rok nije služio.

RepublikaFoto: instagram.com/gocabozinovska
Goca Božinovska

Moj sin bi u prve redove

- Moj sin Mirko, koji ima 27 godina, išao je na regrutaciju i radovao se odlasku u vojsku, dok sam ja kao majka danima plakala. Međutim, te godine je služenje vojnog roka ukinuto i sećam se da je bio jako razočaran. Da ga pozovu, moj Mirko bi bio u prvim redovima, ne samo da ide u vojsku nego i da ratuje ako treba - kaže pevačica Goca Božinovska. Ona dodaje da su dok su išli u vojsku, muškarci bili muškarci.

- Znalo se ko je zdrav, ko je bolestan, a tokom služenja vojnog roka mladići su se učili poštovanju, bili su pravi muškarci. Danas je sve to drugačije.

ŠTA KAŽU GRAĐANI

Foto: Srpski telegraf

Miodrag Krnjajić (70)

- Ja sam bio vojnik i 15 meseci sam služio vojni rok. Moj sin, koji ima 33 godine, mnogo pati što nije išao u vojsku. Sa ove vremenske distance smatram da mlad čovek očvrsne u vojsci. I danas pamti vojničke dane, ostale su mi lepe uspomene iz tog perioda.

Foto: Srpski telegraf

Aleksandar Savinov (55)

- Podržavam ovu inicijativu i smatram da je to potrebno omladini. Ja sam bio u vojsci, vojni rok sam služio na nekadašnjem aerodromu "Zemunik" kod Zadra u protivvazdušnoj odbrani. Taj period zaista pamtim po lepom, stekao sam prijateljstva za ceo život i s nekim od tih vojničkih drugova se družim i danas.

Foto: Srpski telegraf

Stefan Dedić (32)

- S obzirom na to da su već počeli da pozivaju rezerviste da prolaze nekakvu obuku, povratak obaveznog služenja vojnog roka za mene bi bilo očekivano i normalno. Ja lično nisam služio vojsku, ali mislim da nije loše da mladi ljudi nauče nešto novo. Čekam poziv u rezerviste i prihvatiću ga zašto da ne.

Foto: Srpski telegraf

Jovan Mićković (25)

- Dobro zvuči, voleo bih da se vrati obavezno služenje vojnog roka, ali da ne traje 12 meseci kao nekada, već recimo šest. Ako bi me pozvali na regrutaciju i služenje vojnog roka, rado bih se odazvao pozivu. Voleo bih da prođem vojničku obuku, da naučim kako se sklapa i rasklapa puška. Smatram da je vojnička obuka dobra za svakog mladog čoveka.

RepublikaFoto: youtube.com/AmiG Show
Bojan Perić

- Što se vojske tiče, ja sam svoje odradio snimajući osam godina i pet sezona seriju "Vojna akademija". To je kao da sam služio vojsku - rekao je Perić, koji se proslavio ulogom Danijela Stošića u seriji "Vojna akademija".

 

 

Dvadesetosmogodišnji fudbaler Partizana Nemanja Miletić, rodom sa Kosova i Metohije, takođe podržava obavezno služenje vojnog roka, ali...

- Za nas fudbalere služenje obaveznog vojnog roka je malo teže zbog posla kojim se bavimo. Da nisam profesionalni sportista, sigurno bih se odazvao pozivu, ako ne za služenje vojnog roka, a onda za obuku za rezervni sastav. Nažalost, obaveze mi ne dozvoljavaju da toliko dugo odsustvujem sa terena - kazao je poznati fudbaler.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading