Srpsko nebo biće još bogatije: Uskoro šire krila još dva orla krstaša

Autor:

Vesti

08.07.2019

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz gnezda jedinog preostalog para orla krstaša u Srbiji (ptica koja se nalazi na srpskom grbu) Bore i Eržike početkom maja izlegla su se još dva mladunca. Oni će, kako se očekuje, za dve nedelje raširiti krila i prvi put poleteti.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto ilustracija

Nedaleko od malog vojvođanskog sela Srpski Krstur u gnezdu jedinog para orla krstaša u našoj zemlji u poslednje dve godine izleglo se pet mladunaca - Duško, Lilika i Nada, a pol i imena novih mladunaca znaće se tek kada polete iz gnezda.

Predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Milica Mišković pojasnila je da u periodu dok su mladunci u gnezdu i dok se razvijaju teško definisati njihov pol, a naročito, kaže, jer je gnezdo skriveno u krošnji i ptići se ne mogu jasno videti.

- Nadam se da ćemo kada oni budu počeli da lete, moći bolje da ih vidimo, pa da utvrdimo kog su pola, a onda ćemo im dati i imena - rekla je Miškovićeva.

Izletanje očekuje najkasnije za dve nedelje.

- Mladunci se polako spremaju za izletanje, već su dovoljno veliki, samo treba da se osamostale, zbog čega će ostati sa roditeljima još najmanje dva ili tri meseca - navela je Miškovićeva.

Za to vreme, ističe ona, mladunci će naučiti da pravilno lete, love, upoznaju teritoriju, a onda će biti spremni da se otisnu u samostalan život.

Miškovićeva objašnjava da su uspeli da ih sačuvaju od raznih vidova uznemiravanja ljudske prirode, ali plašili su se da ih neće sačuvati od elementarnih nepogoda. Međutim, imali su sreću da velike oluje i grad nisu pogodile gnezdo i da su mladunci ostali živi.

RepublikaFoto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Upitana da li ostali mladunci Duško, Lilika i Nada svraćaju do starog gnezda, Miškovićeva je kazala da oni nemaju tehnologiju za praćenje ptića koji su se izlegli ranijih godina, ali je sigurna da lutaju i istražuju nove teritorije. Optimistična je da su uspeli da prežive, kao i da će se posle lutanja vratiti na mesto gde su se izlegli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading