Volja čini čuda! Talentom se izborio protiv hendikepa: Zubima "sagradio" desetine manastira!

Autor:

Vesti

27.06.2019

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko hoće, taj nađe način, ko neće, taj nađe izgovor! Ova floskula na najbolji način opisuje život Branka Radunkovića (78) iz Prnjavora kod Batočine, umetnika rođenog bez obe ruke. Ono što mu je priroda uskratila nadomestio je beskrajan talenat, pa je Branko, držeći žilet u zubima, napravio na desetine maketa srpskih crkvi, manastira, ali i katedrala, džamija, odnosno svih građevina koje su priznate za kulturno dobro.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Branko Radunković

NA UDARU KOMUNISTA

Rođen je u Slavoniji kao šesto dete u porodici i, uprkos hendikepu, nikada nije zaostajao za braćom i sestrama. Radio je sve što i drugi. Sa 18 godina od prijatelja je dobio prešpan karton i u njemu je video svoju prvu maketu. Trebala mu je jedna zima da alat prilagodi sebi, i nastala je prva, kako skromno ističe, mala maketa, Mikluške crkve. Zbog nje je umalo i nadrljao.

- Bilo je to vreme komunizma i pročulo se u selu da pravim crkvu. Policija je došla kod majke i pitala za mene, mislili su da planiram nekakvu prostoriju u kojoj će se služiti liturgija. Posle sam se uhodao i već sledeće godine sam napravio 21 maketu i prvu izložbu - priseća se Branko.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Branko Radunković

Usledili su modeli veličanstvenih srpskih manastira Visokih Dečana, Žiče, a najveća je katedrala Josipa Štrosmajera. Međutim, Brankov tridesetogodšnji rad uništile su ustaše koje su minirale njegovu rodnu kuću i galeriju u Novoj Bukovici. Posle toga proveo je sedam godina u Iloku, gde su se skupili njegovi Krajišnici, a onda se doselio u Prnjavor.

- Više od 50 maketa je spaljeno. Preživele su dve koje su bile na izložbi u Mađarskoj, i to Žiče i manastira Orahovica u Slavoniji, u kojem sam se venčao. Deset godina posle rata jedna žena mi je donela maketu Dečana koju je pronašla na zgarištu, ali je i ona malo nagorela. Kasnije sam napravio još dve makete. Na sreću, očekujući da će se desiti neko zlo, pre rata sam odneo svu dokumentaciju, fotografije, kasete za Beograd, pa imam 26 fotografija nekadašnjih maketa i sve to sam izložio u mojoj galeriji - priča Branko.

Omiljen među decom

Branko već decenijama vodi hor i još je i veroučitelj koji godišnje održi oko 30 propovedi, a okupljeni narod sa oduševljenjem sluša njegove govore. Drži i predavanja u školama i omiljen je među decom.

Kuca 170 slova u minuti

Iako je alat okačio o klin, Branko ni u penzionerskim danima ne miruje. Posla oko kuće uvek ima, a zanimljivo je i da kuca na pisaćoj mašini.

- Svojevremeno sam malim čekićem koji sam držao ispod pazuha uspevao da otkucam 170 slova u minutu. I dan-danas pišem tako što držim olovku u ustima. Često su mi izložbe bile napornije od samog pravljenja maketa jer sam morao ljudima da pokazujem kako sečem dasku, zabijam ekser, koristim nož. Sada imamo vrt, cveće i time se bavimo. I za to je sve manje vremena jer smo supruga i ja često po lekarima - dodaje Branko.

Imao je 314 samostalnih izložbi, izlagao je širom Srbije i sveta, u Italiji, Švajcarskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Rumuniji... Više nema toliko snage da pravi makete, ali mu uskoro izlazi treće, prošireno izdanje monografije "Volja čini čuda".

Foto: Srpski telegraf
Branko i supruga Ljubica

ŠKOLI IME PO NJEMU

- To nije moja izreka, već je to jedna učiteljica koja je dovela đake na moju izložbu napisala u knjizi utisaka, a ja iskoristio za naslov. Ipak, potpuno se slažem sa njom, samo sam sada dodao da moramo znati da je bog upravnik volja, odnosno da je i volja od boga - zaključuje Branko.

 

 

U Brankovu čast u Vršcu je osnovana mala škola "Branko Radunković - Volja čini čuda", sa ciljem da se kod dece razvijaju intelektualne sposobnosti, ali i hrišćanska mudrost i vrline. Škola tradicionalno dodeljuje godišnju nagradu istaknutim stvaraocima i ličnostima koje su dale snažan doprinos očuvanju srpskog nacionalnog identiteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading