Šećer i so gori od heroina

Vesti

01.09.2017

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Različite vrste šećera i soli iz nezdrave hrane na organizam deluju kao heroin, navodeći nas da ih svakodnevno konzumiramo, a kako bi nam otežali da ih prepoznamo, proizvođači ih kriju pod pedesetak različitih imena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svakodnevne namirnice izazivaju zavisnost kao heroin!

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da heroin i šećer podstiču iste centre za zadovoljstvo i zavisnost u mozgu, a proizvođači ga stavljaju u 75 odsto industrijskih namirnica. Mirkovićeva ističe da nema proizvoda bez šećera i da je najveća prevara natpis "bez šećera".

IMA GA U SUPAMA

- To samo znači da ne sadrže beli konzumni šećer. Čak i kada piše fruktoza, to najčešće nije voćni šećer, nego sintetička fruktoza, koja se dobija iz kukuruza i koja je čak i nezdravija od šećera, ali je jeftina. Ima ga čak i u mesnim prerađevinama, paštetama, supama. Kada ih jedete, ne osećate slatkoću jer se sa dodavanjem šećera povećava količina soli koja slatkoću neutrališe, a sve to povećava apetit i želju za hranom - kaže Mirković i objašnjava da je dodatni problem što mnogi na deklaracijama ne navode u kojim količinama sadrže šećer.

Ona objašnjava da niko ne može da pojede šolju meda, ali šolju čokoladnog krema može.

- To je zato što je med prirodni šećer i brzo stvara osećaj sitosti i mučnine, dok ostali šećeri ne da ne stvaraju sitost, nego naprotiv, izazivaju zavisnost koja vas tera da jedete još. Kada uzimamo šećer, pankreas oslobađa veliku količinu insulina, koji ga šalje u krvotok. Posle naleta energije, sledi nagli pad nivoa šećera i tada nam treba nova doza, kao i kod droge - kaže Mirkovićeva.

KRIZA KAO KOD NARKOMANA

Nutricionista objašnjava da ljudi koji se skidaju sa šećera upadaju u istu vrstu krize kao narkomani.

- Najgora kriza traje četiri dana i obuhvata preznojavanje, lupanje srca, bolove u mišićima, glavobolju, nesanicu... Već petog dana organizam počinje da se privikava, a vremenom se telesna težina stabilizuje, energija povećava, koža je zdravija, probava redovna - objašnjava ona.

NAMIRNICE KOJE U SEBI SADRŽE SEĆER
Proizvod Količina šećera
Kečap 25 gr
Preliv za salatu 16 gr
Hamburger 5 gr
Kupovne žitarice 15 gr do 30 gr
Supa u kesici 10 gr
Senf 7 gr
Suvi začin 24 gr
Ren 10 gr
Slane grickalice 1,5 gr do 10 gr
Čili sos 55 gr
* sadržano u 100 g proizvoda

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading