Vučić: Penzije uskoro veće za 5 odsto

Autor: B. K.

Vesti

13.05.2019

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penzije će do kraja godine porasti najmanje pet odsto, suština je onoga što su, kao meru za dodatno poboljšanje standarda najstarijih građana Srbije, usaglasili predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema informacijama našeg dodatka "Penzioner", ovaj rast trebalo bi da bude duplo veći u odnosu na stopu inflacije, a nije isključeno da procenat uvećanja penzija bude i znatno viši, zavisno od fiskalnih i finansijskih rezultata do kraja 2019. godine. O ovome je protekle nedelje razgovarano i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, koji su u poseti Srbiji. Kako saznajemo, postignuta je preliminarna saglasnost i oko ovog ne bi trebalo da bude većih neslaganja.

- Penzioneri su definitivno izneli najveći teret teških i veoma uspešnih fiskalnih mera, koje su dale pun efekat i stabilizovale finansijsku situaciju u državi, od 2014. do danas. Zato je i zaključeno da im se mora uzvratiti na svaki mogući način. Generalno gledano, bar u periodu od naredne dve-tri godine, penzije će rasti brže od plata. Ideja je da prosečna penzija dostigne iznos od 50 odsto prosečne plate, pa čak i malo više, možda i 55 odsto - objašnjava naš sagovornik iz Vlade Srbije.

Vučić: Boriću se za to da povećanje penzija od pet odsto

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

Prema njegovim rečima, rezultati za prvi kvartal 2019. godine su više nego ohrabrujući, što se pre svega odnosi na suficit u budžetu.

- Razloga za brigu ima jedino zbog usporavanja privrednog rasta u evrozoni, pre svega u zemljama sa kojima Srbija ostvaruje najveću saradnju i trgovinsku razmenu. Problema ima u Nemačkoj, Italiji, Austriji... Očekivanja su, međutim, da će se i ta slika promeniti nabolje do kraja godine - objašnjava sagovornik dodatka Penzioner.

47 odsto iznosa prosečne plate trenutno pokriva prosečna penzija

I predsednik Vučić, gostujući prošle sedmice na RTS, naglasio je da će se boriti za to da povećanje penzija ove godine ne bude manje od pet odsto, kao i za to da bude još jednokratnih isplata i pomoći.

- U vezi sa platama, ići ćemo na značajno povećanje, uključujući i vojsku, policiju, ali ne smemo da preteramo da ne bismo uništili privatni sektor, jer ko će onda da izdržava javni sektor - rekao je Vučić.

O penzijama je sa Misijom MMF proteklih dana razgovarao ministar finansija Siniša Mali, koji u svojim izjavama ne krije da je veliki optimista po pitanju rasta povećanja primanja najstarijih. I u saopštenju sa sastanka, među pomenutim tačkama o kojima se diskutovalo, pominju se penzije.

Sa Misijom MMF protekle sedmice postignuta načelna saglasnost o rastu penzija

- Na sastanku su razmatrane glavne tačke aktuelnog programa sa MMF - transformacija Poreske uprave i razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti, teme koje su vezane za bankarski sektor, zatim osnivanje komisije za kapitalne investicije i usvajanje metodologije za upravljanje kapitalnim investicijama, reforma plata i donošenje fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija - stoji, između ostalog, u saopštenju.

Podsetimo, odluka o načinu na koji bi se svake godine penzije usklađivale još nije doneta i da na tome rade ministarstva finansija i rada. Trenutno, penzije se uvećavaju na osnovu odluke Vlade, bez unapred utvrđenih kriterijuma. Plan je da se već od sledeće ili najdalje 2021. godine pređe na usklađivanje po unapred propisanim parametrima.

Traži se najbolji model za redovno godišnje usklađivanje penzija

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

- Savezi penzionera Srbije i Vojvodine dali su svoje predloge, kao i Fiskalni savet. Najbliži smo rešenju da se primanja najstarijih usklađuju spram troškova života i rasta BDP. I to bi, po mom mišljenju, bilo najbolje - poručio je nedavno Momo Čolaković iz PUPS.

Ono što je izvesno jeste da će i ove godine i nadalje procenat povećanja biti isti za sve penzionere, bez obzira na visinu njihovih primanja jer se tako obezbeđuje da ceo penzijski sistem počiva na pravičnim osnovama, odnosno da više dobijaju oni od čije je zarade više izdvajano u penzijski fond tokom njihovog radnog veka. S druge strane, da bi se pomoglo siromašnijim penzionerima, moguće je da će jednom ili dva puta tokom ove godine biti isplaćena jednokratna pomoć, koju bi dobili samo oni sa primanjima ispod određene granice, na primer 30.000 ili 35.000 dinara mesečno. B. K.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (58)

Loading
Tijana

13.05.2019 11:24

Veliki plus za vlast je povecanje sredstava penzionerima.

Vuk

13.05.2019 11:27

Lepa vest za sve penzionere.

Sara

13.05.2019 11:28

Odlicne vesti za penzionere.

Bojan

13.05.2019 11:31

Ovo je zaista predivna vest za penzionere koji su to i zaslužili.