Ispovest komandanta 63. padobranske brigade: Svi detalji krvavog Uskrsa na Košarama

Autor:

Vesti

28.04.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaskrs 1999. godine pao je 11. aprila. Dva dana ranije, na Veliki petak, počela je jedna od najkrvavijih, ali i najherojskijih bitaka u kojoj su pripadnici Vojske Srbije sprečili kopneni upad šiptarskih terorista i stranih plaćenika preko albanske granice. Sve vreme, njima su besomučnim bombardovanjem naših položaja podršku pružali NATO avioni.

RepublikaFoto: Public

Dan Vaskrsa, 20 godina kasnije, Srbija dočekuje sećajući se junaka koji su odoleli mnogostruko brojnijem neprijatelju. Jedan od njih, penzionisani pukovnik Vidoje Kovačević, borio se tada kao ratni načelnik čuvene 63. padobranske brigade i teško je ranjen. U ispovesti za Srpski telegraf seća se kako je sve izgledalo...   

- Kad su Šiptari na Veliki petak krenuli na Morine, a odmah zatim na Košare, naši vojnici nisu verovali da neprijatelj neće poštovati verski praznik. Bili su zbog toga na neki način i tužni, mislim da im je to dalo veru, snagu i čvrstinu - priča Kovačević.

NIJE BIO IZNENAĐEN

Njega, kako kaže, napad na Veliki petak nije iznenadio, jer Albanci nikada nisu ništa poštovali.

- S druge strane, naša pravoslavna vera je čista i mi smo uvek vodili računa da ne preduzimamo bilo kakve akcije ako neprijateljski vojnici slave neki veliki praznik. Moja padobranska brigada u sastavu je, inače, imala i katolike, muslimane - navodi naš sagovornik.
Foto: Srpski telegraf

Kovačević: Ostao sam bez oka, stradala mi je cela leva strana tela, glava, pleksus, u telu i dalje imam 60 gelera 

 

Objašnjava nam da je sama karaula Košare u jednoj uvali, u vrlo nepovoljnom položaju u odnosu na albansku stranu. Oni su bukvalno mogli sa visine da bacaju kamenje na karaulu. 

- Naš zadatak je bio da se vrati lokacija Maja glava, pored Rase košares, to je dominantan vis i ko drži njega, kontroliše deo prema karauli Morina i prema Padežu, tj. karauli Košare. Isplanirali smo akciju, rasporedili snage i krenuli u borbu.

67  DANA TRAJALE BORBE NA KOŠARAMA

 ČUDOM OSTAO ŽIV

Tokom akcije, Kovačević je teško ranjen. Bukvalno je pravim čudom ostao živ.
- Mnogo puta sam razmišljao šta me je ranilo. Kad sam se okrenuo, video sam žuti krug i crnu tačku. Imali smo iskustva sa stranim plaćenicima u redovima šiptarskih terorističkih snaga koji su imali puške sa podcevnim bacačem granate. To je mala granata, 40 milimetara. Pretpostavljam da me je ona udarila u šlem. Leva strana tela mi je stradala, glava, lice, pleksus, u telu i danas imam oko 60 gelera. Presečen mi je nervni sistem sa leve strane, vratio sam pokretljivost, ali nemam osećaj. Ostao sam i bez levog oka - opisuje pukovnik i nastavlja:

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Spomenik herojima pored Milana Tepića

Heroji pored heroja! Spomenik borcima sa Košara, koji je napravljen u velikoj akciji Srpskog telegrafa, najverovatnije će biti postavljen na Dedinju, kod bolnice Dragiša Mišoović, u neposrednoj blizini spomenika majoru Milanu Tepiću. Ovo je predlog Urbanističkog zavoda Beograda, koji će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta. To je poslednji korak ka realizaciji ideje koju je naš list pokrenuo u maju 2017. da se junacima sa Košara, čija će imena biti svetionik generacijama, podigne spomenik kojim ćemo im se bar na neki način odužiti. 
Akciju su podržali su heroji sa Košara, građani i mnoge poznate ličnosti.

- Kad me pogodilo, u jednom trenutku osetio sam kratak i rezak bol. Užasno jak. Klečali smo iza žbuna i imao sam osećaj kao da se praznim, tonem, nestajem. Samo sam uspeo mom zameniku Čupku da kažem: "Čuvaj mi decu". Na improvizovanim nosilima, pod borbom, vojnici su me izvlačili. U nekim trenucima sam gubio svest, a u nekim sam, kako su mi posle pričali, ja hrabrio vojnike: "Izdržite, možemo! Evo nas".

108  VOJNIKA VS POGINULO TOKOM BORBI

Foto: e-stock/Mirko Rodić
PONOS SRBIJE: Vidoje vodi udruženje veterana 63. brigade

Kovačeviću su lekari ubacili 23 litre tečnosti da bi mu povratili puls i održali ga u životu. Izvadili su mu iz nogu dve vene i uspeli da prespoje arterije. Zahvaljujući njima, kaže, danas može da ispriča priču o herojskoj borbi junaka s Košara. Mnogi od njih, nažalost, položili su živote da bi zaustavili neprijatelja i sačuvali Srbiju. Slava im i neizmerno hvala na tome...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading