TRK NA ŠALTERE: Stiže novac od akcija na račune građana

Autor: Republika

Vesti

28.03.2019

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani koji poseduju akcije Aerodroma "Nikola Tesla" dobiće po 1.300,87 dinara dividende za svaku deonicu 16. aprila ove godine.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Foto: Ilustracija

Pravo na dividendu imaće akcionari koji su akcije Aerodroma imali u vlasništvu na dan 31. decembra 2018. godine, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom "Vansi erports".

Državi, koja u Aerodromu "Nikola Tesla" poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, 1.530,44 dinara, a malim akcionarima se on umanjuje za 15 odsto poreza na dividende. Tako dolazimo do pomenutih 1.300,87 dinara.

Akcijom Aerodroma juče se na Beogradskoj berzi trgovalo po ceni od 830 dinara. Najveću cenu u prethodnih godinu dana akcija ove kompanije je dostigla krajem decembra 2018. kada je vredela 1.956 dinara.

Besplatne akcije Aerodroma "Nikola Tesla" u svom vlasništvu je zadržalo je više od dva miliona građana. Oni su od države dobili po jednu deonicu ove kompanije u februaru 2011. godine.

Prethodno je početkom 2010. godine građanima podeljeno i po pet akcija Naftne industrije Srbije, čija je nominalna vrednost bila 500 dinara. Pravo na besplatne akcije javnih preduzeća imalo je 4,8 miliona građana, koji su ovim hartijama mogli da trguju na Beogradskoj berzi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading