Kablovski operator ne poštuje korisnike: REM podneo prijavu protiv SBB zbog RTS

Autor: G. M.

Vesti

26.03.2019

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Regulatorno telo za elektronske medije REM podnelo je prekršajnu prijavu protiv kablovskog operatora SBB jer je poziciju broj dva ustupio kanalu Nova S nauštrb RTS1, koji je na daljinskom sada pomeren za jedno mesto, na broj tri.

RepublikaFoto: e-stock/Dimitrije Gol Kevesić

Nekadašnji TOP kanal, koji je u vlasništvu Dragana Šolaka i "Junajted grupe", baš kao što je i SBB, od juče se zove Nova S, ali je sa pozicije broj osam bukvalno preko noći napredovao za čak šest mesta! Zbog ovakvog nepoštovanja korisnika ove kablovske mreže, koja ni na koji način nije najavila drastičnu promenu u šemi svojih kanala, sledi prijava koju je podneo REM na osnovu povrede odredbe člana 100. Zakona o elektronskim medijima.

Kako članica Saveta ovog tela Olivera Zekić kaže za Srpski telegraf, svaki kablovski operator dužan je da obavesti REM o bilo kakvoj promeni logičke numeracije minimum 15 dana pre promene, što SBB nije uradio.

- Kao što pre nekoliko godina SBB nije obavestio regulatora da će TV N1 staviti na poziciju broj jedan, sada imamo ponovo isti slučaj da je bez ikakve najave ili obaveštenja pomeren RTS1 i na njegovo mesto stavljena Nova S. Zbog ovakvih radnji sledi im prekršajna prijava, a takođe će i RATEL napisati prijavu inspekciji Ministarstva za telekomunikacije jer su obmanuti korisnici, pošto ni oni nisu obavešteni o promeni logičke numeracije - ističe Zekićeva.

Ona je dodala da je REM u toku jučerašnjeg dana utvrdio listu obavezujućih kriterijuma za bliže uređenje logičke numeracije kanala, pa će se, kako je navela, uvesti red ne samo zbog SBB već i zbog drugih operatora i TV programa uopšte. Iz RTS poručuju da je odluka SBB skandalozna.

Favorizovanje

Medijski stručnjak Nebojša Krstić kratko je prokomentarisao da kablovski provajder favorizuje svoje televizije, što bi, kako poručuje, moralo da bude zakonom zabranjeno.

- Od leta 2015, RTS traži od REM da utvrdi logičku numeraciju kanala po kojoj bi se RTS1, RTS2 i RTS3 našle na prve tri pozicije. Zahtev smo ponovili u proleće 2017, kada je SBB sa prve pozicije RTS1 pomerio na drugu poziciju. Raduje nas što je REM reagovao na odluku SBB - stoji u odgovoru iz javnog servisa.

Iz SBB poručuju da ne postoji nijedan razlog za teorije zavere koje su već otpočele u pojedinim medijima.

- Naš cilj je da omogućimo gledaocima lakši izbor kvalitetnog programa, tako što će ubuduće raspored kanala počinjati od broja nula - poručuju iz SBB. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading