Srbija peta po zagađenosti vazduha: Pogledajte koja je susedna zemlja prvak!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.03.2019

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je na nezavidnom petom mestu po zagađenosti u Evropi, dok je Beograd 26. na listi svetskih prestonica sa najzagađenijim vazduhom, pokazala je nova analiza prošlogodišnjeg stanja vazduha širom sveta koju su uradili Er Vižual (AirVisual) i Grinpis (Greenpeace).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Analiza pokazuje da je Bosna i Hercegovina najzagađenija država Evrope, na drugom mestu je Severna Makedonija, treće Kosovo, zatim slede Bugarska i Srbija, prenose mediji.

Države zapadnog Balkana imale su u 2018. godini imale najzagađeniji vazduh u Evropi.

Srbija je po zagađenosti na 28. mestu na svetu, Bosna i Hercegovina na 14., Hrvatska je na 30. poziciji, Makedonija je 15.

Na nezavidnom mestu od stotinu gradova sveta, pored 99 azijskih, na 92. mestu se našao i grad na istoku Bosne i Hercegovine Lukavac.

Transport, poljoprivredno zagađenje koje dolazi do gradova i industrijske emisije su zajednički faktori u raznim područjima.

Na globalnom planu, vazduh grad Gurugram jugozapadno od Nju Delhija imao je najgore rezultate na svetu u prošloj godini, dok je Bangladeš država sa najzagađenijim vazduhom na svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Od 20 gradova koji su u 2018. godini imali najzagađeniji vazduh 18 je iz Indije, dok su dva iz Kine.

Na listi glavnih gradova sveta Nju Delhi je grad sa ubedljivo najgorim vazduhom na svetu, zatim slede Daka (Bangladeš) i Kabul (UAE), Sarajevo je na 14. mestu, Skoplje na 16., Priština je 18., Beograd je na 26 poziciji.

Izveštaj Er Vižual (AirVisuala) i Greenpeacea zasnovan je na količinama štetnih čestica pod oznakom PM2.5 registrovanih prošle godine u desetinama hiljada stanica koje su pratile kvalitet vazduha širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako zbog zagađenosti vazduha.svake godine umre sedam miliona osoba.

- Želimo da ovaj izveštaj natera ljude da razmisle kakav to vazduh udišemo jer, kada razumemo njegov uticaj na naše živote, radićemo maksimalno na zaštiti onog što je najvažnije- rekao je Jeb Sano, izvršni direktor Greanpeacea za jugoistok Azije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading