Od nas su bolje i zemlje u regionu: Ova lista mnogo govori, a Srbija ne može da se pohvali dobrim mestom

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

28.02.2019

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se nalazi na 55. mestu Blumbergove liste najzdravijih država i lošije je rangirana od svih država u regionu. Na vrhu liste je Španija koja je pretekla Italiju, a najnezdravije su podsaharske države koje su zauzele 27 od 30 poslednjih mesta, a osim njih su tu i Jemen, Avganistan i Haiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Blumbergov indeks" ocenjuje nacije na osnovu više faktora, uključujući očekivani životni vek, kvalitet zdravstvenih usluga, pristup čistoj vodi i kanalizaciji,... One zemlje u kojima je visok broj pušača i gojaznih osoba su zbog toga dobile niže ocene.

Ove godine na listi vodi Španija, dok je Italija, prethodni pobednik, pala na drugo mesto.

U top 10 su još četiri evropske države: Island na trećem mestu, Švedska na šestom i Norveška na devetom. Najzdravija azijska nacija su Japanci koji su sada na četvrtoj poziciji, nakon što su preskočili tri mesta u odnosu na listu objavljenu 2017. godine i zauzeli mesto Singapuru koji je pao na osmu poziciju. Na sedmom mestu je Australija, a listu deset najzdravijih završava Izrael.

Istraživači kažu da navike u ishrani mogu pružiti uvid u to zašto su Španci i Italijani tako zdravi - mediteranska dijeta, dopunjena ekstra devičanskim maslinovim uljem ili orašastim plodovima, dovela je do toga da ove zemlje imaju nižu stopu kardiovaskularnih bolesti, prema studiji koju je vodio Medicinski fakultet Univerziteta u Navar.

Što se tiče Srbije, ona ne može da se pohvali dobrom pozicijom, nalazi se tek na 55. poziciji. Doduše treba istaći da se popela za dve pozicije u odnosu na izveštaj od pre dve godine. Ispred Srbije su skoro sve ostale zemlje iz bivše Jugoslavije. Najbolje rangirana je Slovenija (24), sledi Hrvatska (31), pa Crna Gora (41) i Bosna i Hercegovina na 42 poziciji. Iznad Srbije je i Albanija, na 43. poziciji. Odmah iza Srbije je Makedonija.

Najnezdravije su podsaharske države koje su zauzele 27 od 30 poslednjih mesta, a osim njih su tu i Jemen, Avganistan i Haiti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading