Pokosili ih dim i smog: U ovom gradu zagađenost u januaru bila najgora! Da li Srbija ima novac da spreči ovu pošast?

Autor:

Vesti

21.02.2019

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Valjevci i Nišlije su tokom januara udisali najzagađeniji vazduh prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, a u Valjevu su dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica MP10, koje su opasne po zdravlje, bile prekoračene 30 dana, u Nišu 19, Smederevu 18 dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Maksimalne dozvoljene koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu su do 50 mikrograma po metru kubnom. 

Načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže da je splet negativnih okolnosti - meteo uslovi: odsustvo vetra i padavina, visok vazdusni pritisak, kao i činjenica da se Valjevo nalazi u kotlini, uticali na enormno veliki broj dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10.

Naglašava da su individualna ložišta najveći zagađivač i izvor lošeg kvaliteta vazduha u zimskim mesecima, ali da je Agencija u konsusltativnim sastancima sa Radnom grupom resornog ministarstva za smanjenje aerozagađenja i lokalnom samoupravom podrzala i sugerisala odluke da se u ovoj godini sprovedu određene mere i da je novac za to uglavnom obezbeđen. 


- U te mere spada pretvaranje velikih toplana koje su na čvrsto ili na tečno gorivo da rade na gas što će dovesti do smanjenja aerozagađenja, kao i povećanje kvadrata koji će biti pod daljinskim grejanjem i smanjenje broja individualnih ložišta, kao i aktiviranje većeg broja podstanica na daljinsko grejanje - rekao je Jovanović.

Dodaje da će prvo velike drzavne institucije u Valjevu biti priključene na daljinsko grejanje kao primer dobre prakse i da je to planirano već za ovu godinu.

Na pitanje da li država ulaže dovoljno novca i prepoznaje značaj zaštite životne sredine, Jovanović kaže da je kvalitet vazduha dospeo u žižu interesovanje tek prošle godine i da je potrebno veće izdvajanje za životnu sredinu i bolji kvalitet vazduha.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


- Srbija nije bogata zemlja, novca nema dovoljno u budžetu, jer se budžet planira prema prethodnoj potrošnji. Potrebno je napraviti zaokret u tretmanu kvaliteta vazduha, zbog važnosti borbe za zdravlje ljudi kad je u pitanju ovaj segment životne sredine - rekao Jovanović i dodao da postoje i evropski fondovi, donacije, partnerstva koji mogu pomoći. 

Upitan da li građani treba da budu zabrinuti zbog lošeg kvaliteta vazduha, Jovanović kaže da građani treba da budu svesni objektivnog stanja.

- Treba da budu zabrinuti ukoliko državni organi, među njima i lokalne samouprave, ne budu uradili ono što je dogovoreno i realno ostvarivo, a što će imati pozitivne efekte na kvalitet vazduha - rekao je Jovanović. 


Jasminka Jang iz RES fondacije kaže da najveći deo emisije suspendovanih čestica MP10 potiče iz individualnih ložišta - 59 odsto, dok drumski saobraćaj emituje šest odsto MP10. 

- Nema dileme šta je prioritet. Bez rešavanja problema individualnih ložišta mi ne možemo rešiti problem - rekla je Jang nakon skupa ''Snimatelj protiv Davitelja'' o zagađenosti vazduha u Srbiji u organizaciji RES fondacija.

Ona kaže da je rešenje u uvođenju standarda i zabrani tehnološki zastarelih uređaja čime bi se značajno smanjila zagađenost vazduha.

Dodaje da su savremeni uređaji skuplji, ali da se građanima i tu može pomoći povoljnim kreditima i poreskom politikom.

- Srbija nema strategiju zaštite vazduha. Taj dokument bio je predviđen Zakonom o zaštiti vazduha, ali još nije usvojen - zaključila je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading