NOVA PRAVILA ZA SRPSKE VOZAČE: Oni sa probnom dozvolom imaju 5 ozbiljnih ograničenja, a ni ostalo se mnogima neće svideti!

Autor: blic.rs

Vesti

12.02.2019

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sve probne dozvole izdate posle 3. aprila važiće nova pravila: novopečeni vozači imaće status početnika između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga sa koliko godina su položili vozački ispit.

Foto: pixabay.com

Svi koji imaju punih 19 i više godina, nakon 3. aprila dobijaju probnu dozvolu koja važi 2 godine, a ako se vozačka stekne sa 17 godina, biće probna sve dok vozač ne napuni 21 godinu.

Dakle, svi koji probnu vozačku obezbede pre ovog datuma, moći će da pređu na "pravu" nakon godinu dana, a neće imati ni ograničenja vezana za snagu motora vozila kojim upravljaju.

 Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, u članu 182. bavi se pitanjem probne vozačke dozvole. Tu piše da oni koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, dobijaju probnu vozačku dozvolu na dve godine, dok oni koji su bili mlađi od 19 godina kada su položili pomenuti ispit, dobijaju probnu dozvolu koja će im biti važeća do 21. godine života.

 Ovog pravila izuzeti su đaci srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje sa rokom važenja od jedne godine.

 Da bi vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, a koji je i dalje maloletan, mogao da vozi, sa njim u autu mora da bude vozač sa "stažom" od najmanje pet godina, kako bi ga nadzirao.

 Vozač "na probnom radu" takođe ne sme da vozi više od tri putnika, uključujući i osobu koja ga nadzire tokom vožnje.

 Novi propisi bi trebalo da počnu da važe od 3. aprila ove godine, osim ukoliko u međuvremenu ne dođe do nekih promena, a na osnovu Zakona koji je stupio na snagu 4. aprila 2018.

 Naime, novi Zakon je stupio na snagu 3. aprila prošle godine, ali je stavka o dužini trajanja probne vozačke dozvole odložena za godinu dana. Dakle, 3. aprila ističe tih godinu dana odlaganja, pa bi novi propisi trebalo da počnu da se primenjuju od 3. aprila ove godine.

RepublikaFoto: Tanjug

- Članom 163. stavom 5. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018) propisano je da odredbe člana 182. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose na izdavanje probne vozačke dozvole, ostaju na snazi do isteka roka od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona - objasnili su iz MUP-a.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading