Šta sve može kreativni um?

Autor:

Vesti

12.12.2018

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa mladih, obrazovanih osoba - Nađa Lazarević, pesnikinja i apsolvent na katedri za Srpsku književnost i jezik, Mladen Stanić, profesor i master student na istoj katedri i Nikola Đokić, pisac odlučili su da pokrenu kurs kreativnog pisanja, pod nazivom (O)piši.

RepublikaFoto: Promo foto

Krajem novembra održana je prva radionica, sa polaznicima koja je sjajno protekla. Inače, Nađa, Mladen i Nikola su prijatelji niz godina, ali su se, na Nikolinu ideju, organizovali i složili da žele da prenesu svoja znanja, iskustva i viđenja u vezi sa književnošću i pisanjem polaznicima koji su zainteresovani za ove sfere.

Polaznici kursa kažu da su zadovoljni, da im se dopada zamisao ovog projekta, kao i predavači, energija je pozitivna, postoji međusobna interakcija, raduju se jer svoje pisanje mogu još da usavrše, ali i čuju mišljenje o istom.

Prema planu, na kursu će se obrađivati i poezija i proza, analiziraće se, kako dela kaononske kniževnosti, tako i dela savremene književnosti. Zanmiljivo je da će se u jednom segmentu  pomenuti i društvene mreže i njihov udeo i uticaj u oblikovanju misli – da li se može stići od statusa i ograničenog broja karaktera do pesme ili priče?

Polaznicima (O)piši kursa pruža se potpuna sloboda u pisanju i analiziranju, kroz interaktivne radionice stvara se mogućnost ka sticanju novih znanja koja će kasnije biti primenljiva u pisanju i u čitanju i analiziranju dela.

Ideja mladih ljudi koji su pokrenuli ovaj kurs je da isti prošire i nastave i u drugim gradovima Srbije gde će svi uzrasti moći da učestvuju. Prvi sledeći grad u kojem će radionica biti sprovedena je Užice, a u skladu sa odzivom zainteresovanih, biće uključeni i drugi gradovi, pa će na taj način osobe koje nisu u prilici da budu u Beogradu, moći da prošire i steknu nova znanja u vezi sa pisanjem.

Osmeh i zadovoljna lica predavača kazuju više od mnogo reči, njihov optimizam je nepokolebljiv i neupitan, a oni ističu da bez čitanja nema ni dobrog pisanja, završavajući Pekićevom misli: "Zato držite oči i uši otvorene, nemojte slušati samo sebe, učite se najpre živeti i misliti, a pisanje će doći samo po sebi". Radionice se održavaju do kraja decembra, 3 puta nedeljno, u Balkanskoj ulici broj 4.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading