Šarčević: Ministarstvo "nevidljivo", ne meša se u izbore rektora i dekana

Autor: Tanjug

Vesti

04.12.2018

19:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo prosvete se ne meša, niti će se mešati u izbor bilo kog dekana ili rektora i čestitaće bilo kome ko bude dobio podršku većine.

RepublikaFoto: pixabay.com

To je izjavio za Tanjug minisar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je to rekao povodom neuspelog izbora rektora Univerziteta u Kragujevcu. 


- Nikada se nismo mešali ni u kakve izbore, ni za Univerzitet u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, pa nismo i nećemo ni kada je reč o izboru u Kragujevcu. Podržaćemo onoga koga izabere većina - poručio je Šarčević.

Ministar je podsetio da univerziteti imaju svoju autonomiju i da je Ministarstvo prosvete u tom smislu "nevidljivo"

 - Uz puno uvažavanje autonomije, mi želimo samo da procedura prođe po zakonu. Onaj ko pravi probleme, mi ga smenimo, ali ne utičemo ni na kakva imenovanja rektora niti vršilaca dužnosti. To radi univerzitet - naglasio je Šarčević. 


On je dodao da Ministarstvo prosvete ima 30 odsto članova Saveta, što je manje od trećine i da, čak i da želi, nema mogućnost da se meša. 

- Da li će biti to Filipović ili neko drugi, to nije naša stvar. Mi se mešamo samo ako priča pođe po zlu jer poštujemo zakon - rekao je Šarčević. 
Foto: Tanjug
Šarčević: Ministarstvo je "nevidljivo"

Kandidat za rektora Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović nije izabran na tu funkciju, jer na današnjoj sednici Saveta Univerziteta nije dobio potreban broj glasova. 

U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Savet će na prvoj narednoj sednici preduzeti aktivnosti u cilju obezbeđivanja nesmetanog rada Univerziteta. 

Profesor Nenad Filipović je od juna ove godine obavljao posao vršioca dužnosti rektora kragujevačkog univerziteta, kada je smenjen dotadašnji rektor Nebojša Arsenijević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading