PRIJAVITE SUDIJU, NEKA ODGOVARA ZA SVOJE POSTUPKE: Oglasilo se Udruženje sudija i tužilaca o aferi

Autor:

Vesti

28.11.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv Irene Radulović Trifunović, sudije Višeg suda u Beogradu, koja je muljala sa kontroverznim biznismenom iz Vrbasa Vladimirom Vrbaškim, morao bi da bude pokrenut postupak, poručuju sagovornici Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Starsport
Vladimir Vrbaški

Kako smo već pisali, ona je u korist tajkuna Vrbaškog unapred izradila rešenje kojim zabranjuje Srpskom telegrafu da piše o njemu i objavljuje njegovu fotografiju, a sve pod pretnjom drakonskim kaznama. Iako je to samo po sebi svojevrsni udar na medije, zabrana nije ono najgore.

Neviđeni nonsens je činjenica da je našoj redakciji to rešenje dostavljeno tek prekjuče, iako ga je Radulović Trifunovićeva još pre 18 dana, 9. novembra, slikala i poslala Vrbaškom da bi se pohvalila da je odradila ono što je od nje traženo. Pritom, nije nas obavestila da je uopšte podneo zahtev da se zabrani pisanje o njemu niti nam je data mogućnost da se o bilo čemu izjasnimo.

ISPITATI SLUČAJ

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije, poručuje da bi naš list protiv sudije trebalo da podnese prijavu disciplinskom tužiocu ako postoji sumnja da je postupala mimo propisa.

- Ukoliko postoji sumnja u nepravilnosti prilikom postupanja sudije u konkretnom predmetu, Srpski telegraf može uputiti inicijativu disciplinskom tužiocu Visokog saveta sudstva, koji će ispitati sve okolnosti slučaja i utvrditi da li postoje osnovi za pokretanje disciplinskog postupka - ističe Stefanović.

Dodaje da je udruženje protiv objavljivanja imena sudija i tužilaca u medijima, ali naglašava da to ne znači da za svoje postupke nikome ne odgovaraju, kao i da ne treba pisati o ovakvim slučajevima.

- Načelo nezavisnosti sudija je civilizacijska tekovina koja za cilj ima ravnopravnost stranaka pred sudom, sve radi obezbeđenja zaštite prava čoveka i građanina, a ako se krši pravo tokom postupka, jednoj strani načelo nezavisnosti pravosuđa omogućuje efikasnu zaštitu prava stranaka u drugostepenom postupku, pred sudom određenim zakonom - zaključuje on.

SLOBODA GOVORA

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović napomenuo je da je to nečuveno.

- Ukoliko se pokaže da je sve to tačno, u pitanju je zaista neprimeren i nedopustiv postupak - ocenio je Petrović za Srpski telegraf.

U Ministarstvu pravde su istakli da oni podržavaju slobodu govora, mišljenja, slobodno izveštavanje novinara u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom.

- Ministarstvo pravde pak ukazuje da je za rad sudija i sudova, kao i eventualnih propusta u njihovom radu, nadležan Visoki savet sudstva - rekli su u ministarstvu.

Vrbaški je, inače, do sudije Irene Radulović Trifunović došao preko advokata jednog od najvećih srpskih biznismena, čoveka koji je u vreme bivše vlasti maltene bio najmoćnija ličnost u zemlji. On i sam ima problema sa zakonom i postupak protiv njega još nije okončan. Njegovi advokati Vrbaškog su prvo povezali sa sudijom Vrhovnog kasacionog suda J. V. Ona je iskoristila svoj uticaj i poznanstvo sa Radulović Trifunovićevom, a ona je pristala da bahatom biznismenu završi posao.

Društvo sudija ima dvostruke aršine

Predsednik UST Nenad Stefanović napominje da zabrinjava činjenica da Društvo sudija Srbije nije reagovalo na objavljivanje imena sudija nekih drugih medija, niti zauzimalo stav o takvim slučajevima.

- Zato se UST zalaže za nezavisno pravosuđe i slobodu medija i moli sve medije da se uzdrže od objavljivanja imena sudija i tužilaca - napomenuo je on.

 

Foto: Srpski telegraf

Irena Radulović Trifunović odgovorila samo na dva od šest pitanja

Sudija Irena Radulović Trifunović odgovorila je na samo dva pitanja, od šest koliko smo joj poslali, tvrdeći da ostala "vređaju njena lična prava i sudijsko dostojanstvo".

1. Kako je moguće da ste unapred izradili rešenje o privremenoj meri kojom se Srpskom telegrafu zabranjuje objavljivanje tekstova o Vladimiru Vrbaškom i datirali ga sa 9. novembrom ove godine, a to rešenje nije ekspedovano i postavljeno našoj redakciji?

- Kao datum izrade rešenja sudskih odluka koje se donose van rasprave unosi se datum kada se započinje sa izradom nacrta i kada je odlučeno o zahtevu, što je rezultat prethodnog, misaono-logičkog procesa upoznavanja sa zahtevom i primene propisa u vezi sa istaknutim zahtevom. U konkretnom slučaju sam shodno odredbi člana 104 Zakona o javnom informisanju i medijima bila u obavezi da hitno pristupim odlučivanju i izradi nacrta i taj proces je započet 9. novembra, koji datum odluka i nosi. Međutim, od momenta sačinjavanja nacrta, njegove dorade i ispravke do potpisivanja odluke je neophodno da prođe neko vreme. Kao što je potrebno i da se obave tehničke radnje u cilju ekspedicije odluke (što uključuje i skeniranje nacrta u AVP programu), a potom i uručenja parničnim strankama.

2. Zašto niste obavestili Srpski telegraf o zahtevu koji je podneo gospodin Vrbaški niti ste tražili od nas da se na bilo koji način izjasnimo o njemu?

- Shodno pomenutoj odredbi člana 104 Zakona o javnom informisanju, privremene mere kojima se glavnom i odgovornom uredniku glasila privremeno zabranjuje objavljivanje istih informacija koje moraju biti tačno određene, odluka se donosi bez odlaganja i ne dostavlja se tužba, već se to čini uz odluku o privremenoj meri.

NA OVA PITANJA JE ODBILA DA ODGOVORI:

3. Zašto ste izrađeno rešenje slikali i poslali Vladimiru Vrbaškom?

4. Da li poznajete gospodina Vrbaškog i u kakvim ste relacijama sa njim?

5. Da li vam je gospodin Vrbaški, sam ili preko nekog posrednika, obećao ili učinio bilo kakvu protivuslugu? Da li ste od njega ili nekog ko je povezan sa njim primili neki novac?

6. Kakve su vaše relacije sa sudijom Apelacionog suda u Beogradu Jasminom Vasović? Da li je ona sa vama razgovarala o slučaju gospodina Vrbaškog?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Žarko Grujić

28.11.2018 12:39

Koji su licemeri Vi treba da podnesete prijavu protiv sudije, koja je očigledno korumpirana, Visokom savetu sudstva, disciplinskom tužiocu kojia je njena koleginica(Mirjana Ilić sudija Višeg suda u Beogradu).Do sada, pogledajte statistike na sajtu VSS koliko je sudija okrivljeno i kakve su kazne.(priprete mu prstom) najčešće Vam neće da odgovore.