IKEA deli otkaze!

Autor: M. BUBANJA

Vesti

24.11.2018

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni švedski proizvođač nameštaja kompanija IKEA, koja u Srbiji posluje 15 meseci, najavila je da će 23 radnika dobiti otkaz. Iako tvrde da će u narednih par godina omogućiti otvaranje novih radnih mesta i da su ove promene deo globalne strategije, radnici IKEA u Srbiji strahuju da ih čeka isti sudbina kao i njihovih kolega u Hrvatskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Otvaranjem prodavnice u Srbiji zaposleno oko 250 ljudi

Naime, ovakav potez uobičajena je praksa IKEA sudeći po tome da je ista stvar napravljena i u Hrvatskoj kada je 2015. godine, nakon samo par meseci rada, otpušteno tridesetak radnika. Iz kompanije su tada rekli da nisu u pitanju otkazi, već neproduženi ugovori.

Otvaranjem prodajnog objekta u našoj zemlji zaposleno je oko 250 ljudi, na konkurs je stiglo oko 18.000 prijava, a samo iz Beograda 13.000. Međutim, izgleda da je zaposlen veći broj od realnog, a broj posetilaca vremenom je smanjen, pa samim tim Šveđani moraju da skraćuju listu zaposlenih.

Podrška otpuštenima

Iz kompanije IKEA ne osporavaju da će otkaza biti, ali tvrde da su najavljene "izmene u načinu na koji vode poslovanje" za dobrobit kupaca.

- Sa zaposlenima čije će pozicije biti ukinute u centrali koja opslužuje poslovanje na tržištima IKEA jugoistočna Evropa, a čije je sedište u Beogradu, blisko ćemo sarađivati da bismo ih podržali tokom ovog razdoblja promene - kaže Vladimir Veljković iz kompanije IKEA.

Na samom otvaranju IKEA u Bubanj potoku, robnu kuću je tada posetilo preko 15.000 ljudi. Međutim, početna euforija je vremenom opala. Na smanjeno oduševljenje građana uticala su i saznanja da su proizvodi kod nas skuplji ne samo od domaće konkurencije već i od onih iz Švedske i Italije.

23 radnika dobiće otkaz u kompaniji IKEA

I pored svega, IKEA planira da do proleća 2020. izgradi novu robnu kuću u Beogradu, u koju će biti uloženo 50 miliona evra, a posao će dobiti 400 ljudi. Time će ukupna vrednost investicija ove švedske kompanije u Srbiji iznositi 120 miliona evra. M. Bubanja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading