IKEA NAS PRAVI BUDALAMA: Popust na orman 70 dinara

Autor:

Vesti

18.07.2018

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Humor na švedski način! IKEA trgovinski lanac hoće da namagarči srpske kupce tako što im daje popust od čitavih 70 dinara. Ovo ne bi bilo ništa čudno da je u pitanju, recimo, kutija keksa od đumbira, koja kod njih košta 650 dinara, međutim, reč je o garderoberu čija je cena vrtoglavih 53.000 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug
IKEA nam daje niže cene koje reklamira pod parolom "Popust da se smrzneš"

Da nije u pitanju nikakva greška, a ni dobra šala, vidi se na njihovom sajtu, gde ima još garderobera na takozvanim akcijama. Popusti su uistinu veći, 80 ili 100 dinara, a najveći je čak 500 dinara! Da stvar bude gora, IKEA na svojoj Fejsbuk stranici ovo specijalno sniženje reklamira pod parolom "Popust da se smrzneš", ali smrznućete se ne zbog sniženja već od šoka što nas prave budalama. Naime, ako kupite njihov nameštaj na popustu, uštedećete taman toliko da kupite autobusku kartu do IKEA, ali samo u jednom pravcu.

Foto: Public
Navali, narode: Od 70 do 100 dinara uštede!

IKEA gest nije u skladu sa onim što bi bio fer odnos prema potrošačima - Petar Bogosavljević, Pokret za zaštitu potrošača

DOVODE U ZABLUDU

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da se i ovo može smatrati nekom vrstom obmanjujućeg poslovanja.

- U svakom slučaju to je neetičko oglašavanje i nije u skladu sa onim što bi bio fer odnos prema potrošačima jer ih dovode u zabludu. To je poput onoga kada reklamiraju veliko sniženje, a kada se pogleda razlika u ceni bude jedna ili dve pare. Da je u pitanju vreća praška za veš taj popust dođe super, ali ovako nije korektno. Kao potrošač ja hoću da imam poverenja u trgovca i da informaciju koju dobijem ne moram da analiziram. Ovo što radi IKEA može se smatrati nekom vrstom prevare - kaže Bogosavljević.

Iako smo IKEA poslali pitanje da li je popust od 70 dinara na nešto što košta više od 50.000 korektan, do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Isti orman 4.000 jeftiniji u Hrvatskoj

Osim što naše kupce zavlače smešnim popustima i same cene IKEA nameštaja u Srbiji su diskutabilne. Naime, isti komadi nameštaja koštaju znatno više kod nas nego u inostranstvu. Tako je recimo, PAX garderober, koji kod nas sa popustom košta 64.690 dinara u susednoj Hrvatskoj jeftiniji skoro 4.000 dinara, tačnije, košta 3.804 kuna (60.700 dinara).

PRIZNALI GREŠKU

Iz IKEA napominju da je u pitanju IT greška i da rade na tome da je uklone u što kraćem roku. 

O odnosu švedskog proizvođača nameštaja prema srpskim kupcima i ranije je bilo reči. Naime, dok su širom sveta povučene njihove malm komode zbog toga što su usmrtile osmoro dece jer nisu bile pričvršćene za zid, u Srbiji su uveliko prodavali ove komode-ubice. Nisu reagovali i izbacili ih iz ponude ni kada se kod nas saznalo za tragične slučajeve mališana, već su pokrenuli kampanju "Pričvrsti", kako bi ukazali na rizik i mogućnost prevrtanja nameštaja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vesna

18.07.2018 21:51

Ako prodje prodje. Zapad i zivi od naivnih kupaca pa eu banke su obogatle u Srbiji sta vas to cudi. Mislite da dolaze u Srbiju zato sto nas vole, yesss.

Biljana

19.07.2018 08:49

Ko bi otisao do Bubanj potoka tek tako da razgleda njihove ,,jeftine,, stvari bez lazne reklame?! Za nase uslove vec imamo Forma Ideale kao jeftin namestaj a Ikea je luxuz. Dok su se premisljali da dodju, kupovna moc nam je opala.... Sada nam vise nisu potrebni.